Corona virüs ile mücadele ettiğimiz bu
dönemde bağışıklık sisteminizi koruyarak, vücudumuzu virüslere karşı koruyan
papaya meyvesi evlerde saksılarda da yetiştirilebilir.
Şifalı egzotik bir meyve olan papaya vücudu ve bağışıklığı
güçlendirme açısında büyük önem taşıyor. Carica papaya adlı ağaçtan elde edilen
bir meyve olan papaya kozmetik alanında da kullanılıyor. Uzun süre tokluk
sağlamasından dolayı ara öğünlerde ya da diyet beslenmesinde papaya tüketebilirsiniz.
Papaya, tatlı, sulu tadıyla bilinen dünyanın en popüler
yiyecekleri arasındadır. Tüm dünyada yetiştirilir ve özellikle tropikal ve alt
tropikal bölgelerde popülerdir. Günümüzde Asya yemekleri ile daha sık ilişkili
olmasına rağmen, papaya aslında Amerika’ya özgüdür. Papaya, sindirime, kilo
vermeye, bağışıklığı ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan besinsel
faydalarla doludur. Papaya zengin antioksidan karotenler, flavonoidler ve aynı
besin C vitamini, yanı sıra bazı B vitaminleri (folat ve pantotenik asit). Aynı
zamanda iyi bir lif ve magnezyum gibi mineral kaynağıdır.
Güney Meksika ve Orta Avrupa topraklarında yetişen papaya,
çalı ya da bodur ağaç gibi görünen papaya ağacı meyvesidir.
Carica papaya adlı ağaçtan elde edilen bu meyve, güneşi ve
yağışı çok sevdiği için sadece ılıman iklimlerde görülmektedir. Kurak ve soğuk
ülkeler, papaya için elverişsizdir.
Hem meyve hem de sebze olarak tüketilebilen papaya, olgun ve
ham halinde de sofralara konuk olmaktadır.
Olgunken çiğ şekilde, ham halinde de pişirilip tüketilen
papaya sağlık için birçok faydayı barındırmaktadır.
Bir çeşit kavun ağacının meyvesi olarak bilinen papaya ‘’meleklerin
meyvesi’’ adıyla da tanınmaktadır. Bu tanımlamayı Christopher Columbus
yapmıştır ve hala bu isimle anılmaktadır.
Dış görünüşü itibariyle bal kabağını andıran papaya, kokusu
ile de kavunu hatırlatır.
Meksika, Hawai ve Tayland papayası olmak üzere 3 farklı türü
yaygın şekilde yetiştirilmektedir.
En verimli türü Meksika papayasıdır ve bu tür 50 cm
uzunluğuna kadar büyüyebilir.
Gıda alanında ve kozmetik alanında kullanılan papaya, sağlık
için sayısız şifalara sahiptir.
* Yağ açısından zengin olan gıdaların sindirimini geliştirir
ve böylece iltihaplanmayı ve sıvı tutulumunu azaltır ve aynı zamanda önler.
* Şeker hastalığınız varsa, papaya yemek sadece atıştırma
arzunuzu önlemekle kalmaz, aynı zamanda kandaki kötü kolesterolün (LDL)
azaltılmasını da kolaylaştırır.
* Bağışıklık sistemini geliştirir.
* Papaya kan şekeri düzeylerini değiştirmez.
* Papaya, güçlü bir antioksidan olan bol miktarda C vitamini
içerir. Ayrıca yara iyileşmesine yardımcı olur, oksidatif stres nedeniyle
kanser riskini azaltabilir ve soğuk algınlığı ve öksürük gibi yaygın
rahatsızlıklarla mücadele etmek için bağışıklığınızı artırır.
* Papaya ayrıca A vitamini ve fosfor, demir, potasyum,
bakır, manganez, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerle doludur. Sağlıklı
görme için A vitamini, iyi bir kalp sağlığı için de fosfor vücut için
vazgeçilmezdir.
* P vitamini olarak da bilinen biyoflavonoidler, doğanın
değiştiricileri olarak çalışan ve vücuttaki biyolojik değişikliklere cevap
veren yarı temel besinlerdir. Papaya’daki biyoflavonoidler, vücudun virüslere,
kanserojenlere ve alerjenlere reaksiyonunu değiştirir, böylece zararlı ve
yaşamı tehdit eden hastalıklardan korur.
* Kalp ve damar sağlığı için iyidir. Çok fazla kolesterol birikimi, kalp krizi ve
hipertansiyon gibi çeşitli kalp hastalıklarına yol açabilir. Papaya,
arterlerinizde kolesterol birikmesini önleyen lif, C vitamini ve antioksidan bakımından
zengindir.
* Kilo vermeyle
yardımcı olur. Papaya sizi tok tutar. Kilo vermek isteyenlerin diyetlerinde
papaya mutlaka bulunmalıdır, çünkü kalorisi çok düşüktür. Papaya’daki lif
içeriği kendinizi tok hissetmenizi sağlar ve aynı zamanda bağırsak hareketinizi
düzenleyerek ve kilo vermenizi kolaylaştırır.
* Papaya, hazımsızlık, huzursuz bağırsak sendromu, kabızlık
ve mide ekşimesi gibi sindirim problemlerini tedavi etmek için popüler bir
doğal ilaçtır. Yapılan bir çalışmada, papaya tüketiminin sindirim sisteminin
korunmasına ve sindirim sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olduğu bulundu.
* Papayalar bağırsak solucanlarını öldürmek için etkilidir ,
böylece bunlarla ilişkili enfeksiyonlardan ve komplikasyonlardan korur.
* Papaya, diyet lifi için harika bir kaynaktır. Bu besin,
kolon kanserine neden olabilecek toksinleri emer ve bağırsak hareketleri
yoluyla vücuttan atar. Papaya gibi meyve ve sebzelerden elde edilen lifler,
vücudunuzdaki yararlı mikroorganizmaları besleyebilir. Zengin lif içeriği
nedeniyle, papaya sindirime yardımcı olur ve cildinize güzel bir parlaklık verir.
Aşırı papaya tüketimi tıpkı havuçta olduğu gibi beta karoten
fazlalığından alerjiye yol açabilmektedir.
Olgunlaşmamış papaya meyvelerinin içerdiği lateks konsantrasyonu yüzünden rahim kasılmalarına ve düşük tehlikesine neden olabileceği iddia edilmektedir. Bunun yanında fareler ve maymunlar üzerinde yapılan deneylerde papaya tohumu ekstresinin aşırı dozajının doğum kontrol hapı gibi etki gösterip, hamile kalmayı engellediği, düşük dozunun ise doğmamış çocuklara herhangi bir zararının olmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple hamilelerin dikkatli kullanması gerekir.
Papayanın meyveleri, yaprakları, tohumları vs. parçaları
vücuttan asalak solucanları ortadan kaldıran, parazit önleyici antihelmintik
alkoloit içerir. Düşük dozlarda bunun herhangi bir zararı olmazsa da aşırı
yüksek dozlarda tehlikeli olabilir.