PAPAYA / CARICA / PAPAW / PAWPAW

Anavatanı Meksika olan papaya meyvesi potasyum ve A, C vitaminleri açısından zengin bir meyvedir. Türkiye'de Muğla'nın Datça ilçesinde yetişen ve tropikal bir meyve olan papaya meyvesinin faydalarına inanamayacaksınız. Görüntüsü kavuna benzese de tadı balkabağını andırır. Bağışıklık dostu olan papaya meyvesi zengin lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenlemede önemli bir rol oynuyor.

Corona virüs ile mücadele ettiğimiz bu dönemde bağışıklık sisteminizi koruyarak, vücudumuzu virüslere karşı koruyan papaya meyvesi evlerde saksılarda da yetiştirilebilir.

Şifalı egzotik bir meyve olan papaya vücudu ve bağışıklığı güçlendirme açısında büyük önem taşıyor. Carica papaya adlı ağaçtan elde edilen bir meyve olan papaya kozmetik alanında da kullanılıyor. Uzun süre tokluk sağlamasından dolayı ara öğünlerde ya da diyet beslenmesinde papaya tüketebilirsiniz.

Papaya, tatlı, sulu tadıyla bilinen dünyanın en popüler yiyecekleri arasındadır. Tüm dünyada yetiştirilir ve özellikle tropikal ve alt tropikal bölgelerde popülerdir. Günümüzde Asya yemekleri ile daha sık ilişkili olmasına rağmen, papaya aslında Amerika’ya özgüdür. Papaya, sindirime, kilo vermeye, bağışıklığı ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan besinsel faydalarla doludur. Papaya zengin antioksidan karotenler, flavonoidler ve aynı besin C vitamini, yanı sıra bazı B vitaminleri (folat ve pantotenik asit). Aynı zamanda iyi bir lif ve magnezyum gibi mineral kaynağıdır.

Papaya

Güney Meksika ve Orta Avrupa topraklarında yetişen papaya, çalı ya da bodur ağaç gibi görünen papaya ağacı meyvesidir.

Carica papaya adlı ağaçtan elde edilen bu meyve, güneşi ve yağışı çok sevdiği için sadece ılıman iklimlerde görülmektedir. Kurak ve soğuk ülkeler, papaya için elverişsizdir.

Hem meyve hem de sebze olarak tüketilebilen papaya, olgun ve ham halinde de sofralara konuk olmaktadır.

Olgunken çiğ şekilde, ham halinde de pişirilip tüketilen papaya sağlık için birçok faydayı barındırmaktadır.

Bir çeşit kavun ağacının meyvesi olarak bilinen papaya ‘’meleklerin meyvesi’’ adıyla da tanınmaktadır. Bu tanımlamayı Christopher Columbus yapmıştır ve hala bu isimle anılmaktadır.
Dış görünüşü itibariyle bal kabağını andıran papaya, kokusu ile de kavunu hatırlatır.

Meksika, Hawai ve Tayland papayası olmak üzere 3 farklı türü yaygın şekilde yetiştirilmektedir.
En verimli türü Meksika papayasıdır ve bu tür 50 cm uzunluğuna kadar büyüyebilir.
Gıda alanında ve kozmetik alanında kullanılan papaya, sağlık için sayısız şifalara sahiptir.

Papayanın Faydaları

* Yağ açısından zengin olan gıdaların sindirimini geliştirir ve böylece iltihaplanmayı ve sıvı tutulumunu azaltır ve aynı zamanda önler.

* Şeker hastalığınız varsa, papaya yemek sadece atıştırma arzunuzu önlemekle kalmaz, aynı zamanda kandaki kötü kolesterolün (LDL) azaltılmasını da kolaylaştırır.

* Bağışıklık sistemini geliştirir.

* Papaya kan şekeri düzeylerini değiştirmez.

* Papaya, güçlü bir antioksidan olan bol miktarda C vitamini içerir. Ayrıca yara iyileşmesine yardımcı olur, oksidatif stres nedeniyle kanser riskini azaltabilir ve soğuk algınlığı ve öksürük gibi yaygın rahatsızlıklarla mücadele etmek için bağışıklığınızı artırır.

* Papaya ayrıca A vitamini ve fosfor, demir, potasyum, bakır, manganez, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerle doludur. Sağlıklı görme için A vitamini, iyi bir kalp sağlığı için de fosfor vücut için vazgeçilmezdir.

* P vitamini olarak da bilinen biyoflavonoidler, doğanın değiştiricileri olarak çalışan ve vücuttaki biyolojik değişikliklere cevap veren yarı temel besinlerdir. Papaya’daki biyoflavonoidler, vücudun virüslere, kanserojenlere ve alerjenlere reaksiyonunu değiştirir, böylece zararlı ve yaşamı tehdit eden hastalıklardan korur.

* Kalp ve damar sağlığı için iyidir.  Çok fazla kolesterol birikimi, kalp krizi ve hipertansiyon gibi çeşitli kalp hastalıklarına yol açabilir. Papaya, arterlerinizde kolesterol birikmesini önleyen lif, C vitamini ve antioksidan bakımından zengindir.

*  Kilo vermeyle yardımcı olur. Papaya sizi tok tutar. Kilo vermek isteyenlerin diyetlerinde papaya mutlaka bulunmalıdır, çünkü kalorisi çok düşüktür. Papaya’daki lif içeriği kendinizi tok hissetmenizi sağlar ve aynı zamanda bağırsak hareketinizi düzenleyerek ve kilo vermenizi kolaylaştırır.

* Papaya, hazımsızlık, huzursuz bağırsak sendromu, kabızlık ve mide ekşimesi gibi sindirim problemlerini tedavi etmek için popüler bir doğal ilaçtır. Yapılan bir çalışmada, papaya tüketiminin sindirim sisteminin korunmasına ve sindirim sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olduğu bulundu.

* Papayalar bağırsak solucanlarını öldürmek için etkilidir , böylece bunlarla ilişkili enfeksiyonlardan ve komplikasyonlardan korur.

* Papaya, diyet lifi için harika bir kaynaktır. Bu besin, kolon kanserine neden olabilecek toksinleri emer ve bağırsak hareketleri yoluyla vücuttan atar. Papaya gibi meyve ve sebzelerden elde edilen lifler, vücudunuzdaki yararlı mikroorganizmaları besleyebilir. Zengin lif içeriği nedeniyle, papaya sindirime yardımcı olur ve cildinize güzel bir parlaklık verir.

Fazla Tüketmek Zararlı mı?

Aşırı papaya tüketimi tıpkı havuçta olduğu gibi beta karoten fazlalığından alerjiye yol açabilmektedir.

Olgunlaşmamış papaya meyvelerinin içerdiği lateks konsantrasyonu yüzünden rahim kasılmalarına ve düşük tehlikesine neden olabileceği iddia edilmektedir. Bunun yanında fareler ve maymunlar üzerinde yapılan deneylerde papaya tohumu ekstresinin aşırı dozajının doğum kontrol hapı gibi etki gösterip, hamile kalmayı engellediği, düşük dozunun ise doğmamış çocuklara herhangi bir zararının olmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple hamilelerin dikkatli kullanması gerekir.

Papayanın meyveleri, yaprakları, tohumları vs. parçaları vücuttan asalak solucanları ortadan kaldıran, parazit önleyici antihelmintik alkoloit içerir. Düşük dozlarda bunun herhangi bir zararı olmazsa da aşırı yüksek dozlarda tehlikeli olabilir.