Sonbahar aylarının grip ya da nezlenin en fazla
yaygınlaştığı dönem olduğuna dikkat çeken uzmanlar, insanların, geçiş dönemi
olan sonbaharda vücudunu soğuk kış aylarına hazırlaması gerektiğini ifade
ediyorlar. İnsan vücudunun sebzeden meyveye, etten süte, kuru baklagillerden
yağa ve ekmeğe kadar bütün besin gruplarına ihtiyacı bulunduğunu, ancak, içinde
bulunduğumuz sonbahar aylarında bazı gıdalara daha fazla önem verilmesi
gerektiğine işaret ediyorlar. Uzmanlar, soğuk havalarda tüketilmesi şart olan
gıdaların başında antioksidan özelliği ile öne çıkan, vitamin ve mineral
açısından zengin meyveleri öneriyorlar.
Süper Meyveler Soğuk Havalarda
Sağlığımızı Koruyor. Bizi Güzelleştiriyor!
Devir, süper meyvelerin
devri; besin değeri yüksek ve antioksidan açısından çok zengin olan bu meyveler
sağlığımızı koruyor, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiriyor, bizi
güzelleştiriyor, daha zinde hissetmemizi sağlıyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça
Kaya sağlık ve güzelliğin doğal kaynağı
“Süper Meyveler” için “Sağlığımıza ve güzelliğimize özen
gösterdikçe sağlıklı bir geleceğin
temeli olan sebze ve meyveler, organik gıdalar tartışmasızca hayatımızda yerini
alıyor.” diyor ve “Süper Meyveler” ile ilgili bilgi veriyor.
Günümüzde süper meyvelerin kanıtlanmış koruma
özellikleri, kullanım ve uygulamadaki
çok yönlülükleri bu meyveleri, sağlıklı ve dengeli yaşam tarzının vazgeçilmezi
haline getiriyor. Harika aromalarının ve dokularının yanı sıra, etkileyici
vitamin ve antioksidan içerikleri sayesinde, besin değerinin yanı sıra kozmetik
ürünlerde de önemli faydalar sunuyorlar.
Norveç böğürtleni,
nar, acai çileği, papaya, çarkıfelek başlıca süper meyvelerdendir. Bu süper meyveler, serbest radikalleri
nötralize eden en yaygın iki antioksidan olan C ve E Vitamin ile doludur. Böğürtlen gibi taneli meyveler bu meyvelere
koyu kırmızı rengini veren aşırı güçlü bir antioksidan olan antosiyanin
deposudur. Ayrıca, yüksek vitamin, mineral ve bileşim seviyesi
bu meyvelere ‘süper meyve’ özelliğini kazandırır.
Örneğin çok kuvvetli bir antioksidan olan Norveç Böğürtleni,
özellikle C vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum ve benzoik asit
bakımından oldukça kuvvetlidir. Norveç Böğürtleni, çok güçlü bir süper meyvedir;
İskandinavya, Sibirya ve Alaska’nın kutup bölgelerindeki sert topraklarda
yetişen yabani bir böğürtlendir. Kehribar-altın renkli Norveç süper meyvesi,
sıcaklığın -40’C’ye kadar düştüğü ekstrem kış koşullarında bile tazeliğini
korur. Norveç böğürtleni içeren bakım kremleri cildi en zor koşullarda bile
besler, nemlendirir ve antioksidan etkilidir.
Hasat zamanı kısa sürdüğü ve iklim şartları zor olan
bölgelerde hasadı da zor olduğu için Norveç böğürtleni, dünyanın en nadir
bulunan ve en pahalı böğürtlen çeşitlerinden biridir. Değeri, nadir bulunması ve altın sarısı rengi
nedeniyle "İskandinav Altını" olarak adlandırılıyor.