MEYVELERİN YARARLARI
Kış Meyveleri
Portakal, Mandalina ve Greyfurt:
Bu meyveler kış mevsiminin en belirgin meyveleridir. Turunçgiller ailesinin fertleridir. Sularındaki antioksidanlarla damarları ve kılcal damarları güçlendirirler. Bu şekilde kalbin zarar görmesini engellerler. Vücuttaki ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlarlar. İçerdikleri folik asit sayesinde öksürüğü azaltırlarken, lifleri sayesinde de kolesterolü düşürürler. Bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlarlar. Portakal, mandalina ve greyfurdun içeriğinde bol miktarda A, C ve E vitamini, karbonhidrat, potasyum, folik asit, bioflavin bulunur
.
Armut:
Mideyi kuvvetlendirip hazmı kolaylaştıran ve kalp çarpıntısını önlediği ifade edilen armudun içinde A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur. Kandaki üre asidi ve üre tuzlarını dışarı atar. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Böbreklerde kum ve taşlarının dökülmesini sağlar. Kabızlığı önleyerek idrar söktürür. Yüksek tansiyonu düşürüp kanı temizler.
Elma:
Sulak yerlerde yetişir. Amasya ilinde çok ünlüdür. Baş ağrısına iyi gelir, kan şekerini kontrol altında tutar, bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar. Armut ile birlikte yenilirse kabızlığı çözer. İçeriğinde B3 vitamini, karbonhidrat, potasyum, lif ve pektin bulunur. Kivi: Kış meyvesi olup, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olan çok iyi bir vitamin deposudur. Ayrıca kansere karşı koruyuculuk gösteren luteini de bol miktarda içerir.
Muz:
B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından da çok zengindir. Kemik gelişimini sağladığı için çocukların bol bol yemesi gereklidir. Sinirleri yatıştırmaya iyi gelir. Çok tüketildiği zaman kabızlık yapabilir. Muzun kalori düzeyi çok yüksek olmasına rağmen hiç kolesterol içermemektedir. Kalp kaslarını geliştiren sodyum ve potasyum maddeleri içermektedir. İçerdiği iyot sayesinde de tiroid bezinin dengeli çalışmasına yardım eder.
Ana Sayfa
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)