Armut:
Mideyi kuvvetlendirip hazmı kolaylaştıran ve kalp çarpıntısını önlediği ifade edilen armudun içinde A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur. Kandaki üre asidi ve üre tuzlarını dışarı atar. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Böbreklerde kum ve taşlarının dökülmesini sağlar. Kabızlığı önleyerek idrar söktürür. Yüksek tansiyonu düşürüp kanı temizler.
Lif bakımından zengin meyvelerden birisi olan armut,
büyükten küçüğe herkesin sevdiği besinlerden biridir. Uzmanlar tarafından,
şeker hastalarına sıklıkla önerilen armut, birçok faydaya sahiptir. İşte armut
tüketilmesinin vücuda sağladığı faydalar ve neye iyi geldiğine dair ayrıntılar.
Lif bakımından zengin olan armut, A, B ve C vitaminleri açısından çok zengin meyvelerden birisidir. Sodyum, potasyum ve magnezyum kaynaklarına sahip armut, insan vücudu üzerinde önemli sayılabilecek faydalara sahiptir.
Armudun Faydaları Nelerdir?
- Uzmanlar tarafından diyabet hastalarına önerilir. Armut, vücudun şeker oranının dengede tutulmasını sağlar. Şeker hastalığıyla mücadele amacıyla tercih edilebilir.
- Son dönemlerde artan göğüs kanserine karşı önleyici yapıdadır.
Araştırmalarda, armut meyvesinin göğüs kanserini önlediği ortaya çıkarılmıştır.
- Kalp rahatsızlıkları için tercih edilebilir. Armut, tıkalı
damarların açılmasını sağlar. Bu sayede kalp rahatsızlıklarının tedavisinde
önemli bir yere sahiptir.
- İçeriğindeki bakır ve B vitaminleri sayesinde, yorgunluğu
minimum seviyeye indirir. Uyku düzenini sağlayıcıdır.
- Hamile kişilerde uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilir.
- Hipertansiyonu engeller. Vücut fonksiyonlarının daha iyi
çalışmasını sağlayarak, olası yüksek tansiyonu önleyici etkiye sahiptir.
- Alerji yapma oranı çok düşük olduğundan, bebeklerde
kullanımı en uygun meyveler arasında yer alır.
- Kemik erimesi sorunlarının tedavisi için destek amaçlı
armut tüketimi sıklaştırılabilir. Kemiklerin erimesini engelleyici özellikleri
bulunur.
Vücuda sağladığı faydalarla öne çıkan armut, birçok
hastalığa iyi gelir. Armut özellikle kanser önleyici etkisiyle öne çıkar.
Yüksek Kan Basıncını Engeller
Çok sayıda rahatsızlığa neden olan yüksek kan basıncının
önlenmesi için armut tüketimine başlanabilir.
Kansere Karşı Korur
Armut, en önemli kanser önleyiciler arasında yer alır.
Kanseri önleyici olmasının yanında, kanser oluşumunun önüne geçer
Enerji Verir
Armut, doğal olan enerji besinlerinden biridir. Tüketimi
sonrasında vücutta dinçlik sağlanabilir. Haftada en az 3 kez tüketilmesi,
enerji açısından fayda sağlar.
Kabızlığa İyi Gelir
Armut meyvesinin en önemli faydalarından birisi, kabızlık
giderici olmasıdır. Kabızlık karşıtı olması nedeniyle, doktorlar tarafından
küçükten büyüye birçok kişiye tavsiye edilebilir.
Ateş Düşürücüdür
Armut meyvesinin diğer önemli faydası, ateş düşürücü
etkisidir. Doktorlar tarafından bu amaçla önerildiğinde tüketilebilir.
Armut Nasıl Tüketilir?
Armut tüketimi, dikkatle yapılmalıdır. Bebeklerde püre
haline getirilerek yedirilebilir. Bebeklerde armut tüketmeden önce mutlaka
uzman görüşüne başvurulmalıdır. Armut tüketiminde dikkat edilmesi gereken
nokta, aşırı şekilde tüketilmemesi denilebilir.
Aşırı şekilde tüketildiği zaman ishal etkisi gösterebilir.
Mideyi tahriş edebilir. İdeal tüketim biçimi haftada 3 kezdir. Armut meyve
olduğundan en doğru tüketim şekli, direkt çiğ şekilde alınması olarak
belirtilir. Armut çay şeklinde de tüketilebilir.
Armut Zayıflatır mı?
Armut, sindirim sisteminin hızlanmasını sağlamaz, sindirimi
düzene sokar. Sindirimin daha sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcıdır.
Araştırmalara göre armut meyvesinin yağ yakıcı etkileri bulunur. Yağ yakıcı
olması nedeniyle, zayıflamak için tercih edilebilir. Uzman diyetisyen görüşü
alınarak, armut zayıflatma amacıyla tüketilebilir. Yoğurt veya diğer
yiyeceklerle birlikte tüketilebilir.