Kavun: Kavun, B vitamini, brom ve iyot içerir, sinirleri yatıştırır, kanı temizler ve kolay bir uyku sağlar. Damar tıkanıklığı ve kansızlık için de önerilir. Karpuza göre hazmı daha güç ve şeker oranı daha fazla olduğu için dikkatli tüketmek gerekir. Açık renkli ve düz kabuklu ‘bal kavunu’ iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağıdır.
| ||
Vişne: Kökeni Kuzey Anadolu Dağları’dır. Ülkemize, kuşlar ve hayvanların tohumlarını taşımasıyla gelmiştir. Kiraza oranla daha az kalori içerir. İdrar söktürme özelliği vardır. Ateş düşürür ve susuzluğu giderir. A vitamini, potasyum ve karbonhidrat içerir.
| ||
Şeftali: Türkiye’nin her yerinde yetişir. Şuanda en çok Marmara Bölgesi’nde yetiştir. Sindirim sistemini çalıştırır, hazmı kolaylaştırır. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar. Çok da iyi idrar söktür. C, A ve B3 vitamini ile potasyum ve folik asit açısından zengindir.
| ||
Kayısı: Türkiye’de en çok Malatya’da üretilir. Çocukların gelişmesinde önemli rol oynayan kalsiyum ve magnezyum içerir. Bu şekilde kemikleri kuvvetlendirir, erimesini önler. Kan yapar, cildi ve saçı canlı tutar. Lifli bir meyve olduğu için bağırsakları korur. A ve B3 vitamini ile potasyum içerir.
| ||
Dut: Türkiye’de yaygın olarak tüketilen ve çok sevilen dut meyvesi Çin’den dünya üzerine yayılmış çok yararlı bir meyvedir. Özellikle Ayaş dutu çok meşhurdur. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını döker. Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Karaduttan elde edilen şurup ise, ağız ve boğaz antisepsisinde, öksürüğü dindirmede ve diş eti iltihaplarında kullanılır.
| ||
Mango: A,C ve E vitamini ile demir bakımından zengindir. Böbreklere faydalı olan ve kanı temizleyen mango, aynı zamanda sindirimi hızlandırır ve asitli yiyeceklerin zararlarını azaltır.
| ||
Papaya: Papaya egzotik meyveler arasında çok değerli bir yere sahiptir. Protein, mineral ve vitaminler gibi günlük alınması gereken besinlerin önemli bir kısmı bu besinden sağlanabilir. Papaya olgunlaştıkça içerdiği C ve A vitamini miktarı da artar. İçerdiği karbonhidrat da tabi şekerlerden gelmektedir. Enerji veren bir besin olduğu için, gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur. Papayanın eski zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği vardır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkıda bulunur. Papayada bulunan ‘papain’ adlı enzim, yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine yardımcı olur.
| ||
Yaz Meyveleri
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)