Böbreği temizler, Astım, damar tıkanıklığı, diyabet, kolon
kanseri ve kireçlenme gibi hastalıklara iyi gelir, Tatlı, sulu karpuz doğada
bulunan en önemli antioksidanlarla doludur, Bağışıklık sistemini güçlendirir,
Karpuz çekirdeklerindeki Cucurbocitrin adlı madde kan basıncını düşürmeye ve
düzenlenmeye yardımcı olur, Kabuğundaki çinko, iktidarsızlığa iyi gelir.
Karpuz
Sıcak iklimi sever. Yüzde 95’i su olduğu için temizleyici
bir özelliği vardır. Yemekten önce ya da biraz aç karnına yenirse hazmı
kolaylaştırır. Böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür. Kilo vermeyi de
kolaylaştırır. İçeriğinde bol miktarda A, C vitamini, antioksidan ve potasyum
bulunur.
Çoğu insan için yaz aylarının en sevilen ve serinletici meyvesi
olan karpuz, en sık tüketilen meyveler arasında yer alır. Su ve şekerden
oluştuğu düşünülse de karpuzun kalorisi ve besin değeri oldukça zengindir ve
besleyiciliği yüksek bir meyvedir. İçerisinde birçok çeşit vitamin ve mineral
bulunur. Lezzetli olduğu kadar besleyici özellikleri ile de diğer meyvelerden
ayrılmaktadır.
Karpuz, kabakgiller ailesinden iri boyutlu bir bitki
türüdür. Sıcak veya ılıman iklim
bölgelerinde yetiştirilebilen karpuz, soğuğa karşı dayanıksız bir bitki olduğu
için don tehlikesi altındadır. Ekimi yapıldığı toprağın sıcaklığının en az 12
°C olması gerekmektedir. Karpuz, soğuğu sevmediği gibi çok nemli ortamlarda da
yetişmemektedir. Ancak ülkemizdeki çoğu
yerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya'da Çin'den sonra en çok karpuz üretimi
yapan ülke Türkiye'dir. Bu çok sevilen ve sıklıkla tüketilen meyvenin faydaları
ise saymakla bitmiyor.
Karpuzun kalorisi ve besin değeri
100 gram karpuz 30 kaloridir.
Su miktarı çoktur. 100 gram karpuzun yaklaşık 90 gramı
sudur.
Protein ve lif içermektedir.
Folat, niasin, pantotenik asit içerir.
Piridoksin ve tiamin bileşenlerini içermektedir.
A ve C vitamini açısından zengindir.
E vitamini ve B6 vitamini içerir.
Sodyum, potasyum ve kalsiyum kaynağıdır.
Magnezyum, manganez ve çinko içermektedir.
Likopen ve sitrülin içerir.
Karpuzun faydaları nelerdir?
Günlük olarak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ve tüketmeniz
gereken C vitamini miktarının %15'ini 1 porsiyon karpuz yiyerek
karşılayabilirsiniz.
Kan basıncını düşürücü bir etkisi vardır. Obezite problemi
olan kişilere tavsiye edilir.
Likopen içeren karpuz, kemik sağlığını koruyucu bir etki
sağlamaktadır. Oksidatif stresi azaltıcı bir rol oynayarak kemik sağlığınızı
korur. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan osteoporozun önlenmesi için doğal
bir yöntem olarak sayılmaktadır.
Hamilelikte karpuzun faydaları çoktur ve bu yüzden anne
adaylarına karpuz tüketmeleri tavsiye edilir. Hamilelik sürecinde sık görülen
mide yanması gibi sorunlara iyi gelen karpuz, el ve ayak şişmesini de
önleyicidir. Sabah saatlerinde daha çok görülen mide bulantılarını ve kas
kramplarını azaltır.
Çok fazla bilinmemekle birlikte karpuzun cinselliğe
faydaları vardır. Özellikle karpuzun beyaz kısımlarının cinsel isteği
arttırdığı ve cinsel enerji verdiği belirtilmektedir.
Karpuz kabuğunun faydaları konusu önemsememekte ve genelikle
karpuzun kendisi tüketildikten sonra kabukları çöpe atılmaktadır. Ancak karpuz
kabuğunun cilt için çok iyi bir temizleyici ve nemlendirici olduğunu
söyleyebiliriz. Özellikle karpuzun kabuğa yakın beyaz yerleri ile yüzünüze
masaj yapabilirsiniz. İltihap önleyici bir özelliği de bulunmaktadır.
Karpuz çekirdeğinin faydaları konusuna gelecek olursak, en
etkili olduğu özelliği kolesterol dengeliyor olmasıdır. Karpuzu tüketirken
çekirdekleri ile birlikte tüketmeniz tavsiye edilir. Karpuz çekirdeği
kolesterol seviyenizi dengede tutar ve kötü kolesterolü düşürür.
Çok iyi bir lif kaynağı olarak bilinen karpuzun mideye
faydaları çoktur. İçerisindeki lif mide ve bağırsak sistemini düzenler.
Kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları önler.
Likopen içeren karpuz, kansere yol açan doku hasarlarını
önlemede önemli bir rol oynamaktadır.
Yüksek miktardaki antioksidan özellikleri sayesinde
vücuttaki zararlı toksinlerin oluşturabileceği hasarları önler.
Beyin sağlığınızı güçlendirir. İçerisindeki kolin sayesinde
uzun süreli hafızanın korunmasına yardımcı olur.
Karpuzun zararları nelerdir?
Karpuzun bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur. Ancak
aşırı tüketilmesi gibi durumlarda bir takım etkiler oluşturabilir. Ayrıca
böbrek hastalarının karpuz tüketmeden önce doktorlarına danışması tavsiye
edilmektedir. İçerisinde yüksek miktarda bulunan potasyumdan dolayı, potasyum
kısıtlaması olan kişilerde doktora danışarak tüketilmesi gerekmektedir.
Herhangi bir yan etkisi olmamasına rağmen karpuz mideye neden
dokunur? Uzmanlar karpuzun %90'dan fazlasının su olması sebebiyle midede
şişkinliğe sebep olduğunu belirtmektedir. Ayrıca karpuzu peynir ile tüketmenin
daha doğru olacağını belirten uzmanlar, bu sayede kan şekeri dengesinin
korunabileceği konusunda uyarmaktadır.