ANANAS / PiNEAPPLE

Bakteri ve parazitlerle savaşmaya yarar, Sindirimi kolaylaştırır, İltihaplanma riskini azaltmada ve yaraların hızla iyileşmesini sağlamada etkilidir. (1 kalın dilim Ananas=43 kalori)

İçeriğinde A ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor bulunur. Bakteri ve parazitlerle savaşmakta çok etkili bir meyvedir. İltihaplanma riskini azaltır. Yaraların hızla iyileşmesini sağlar.


Ananas, tropik lezzeti ile herkesin sevdiği farklı bir meyvedir. Vücudumuza faydaları saymakla bitmeyen ananas, özellikle diyet yapanların kahvaltılarına eşlik eden, tatlı krizlerini bastıran, C vitamini deposu bir besindir. Ananas ayrıca bromelain bakımından zengindir. Bu madde, proteinin faydalarından yararlanmaya yardımcı olan bir enzimdir. Bromelain kanser hücreleri ile, fluoroürasil-S'den daha iyi savaşır. Floroürasil-S son zamanlarda kanseri tedavi etmek için kullanılan maddedir. Bu bakımdan ananasın kanser hücreleri ile savaşan muhteşem bir besin olduğunu söyleyebiliriz. İşte anasın faydaları ve ananas hakkında bilinmesi gerekenler...

ANANASIN FAYDALARI

Ananas Serbest Radikalleri Önler: Ananas çok zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bu serbest radikaller kanser ve kalp hastalıklarına neden olurlar. Antioksidan özelliği sayesinde vücutta dolaşan serbest radikalleri önler ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olurlar.

Ananas Soğuk Algınlıklarına İyi Gelir: Ananas bol miktarda C vitamini ve bromelain içerdiğinden dolayı mikrobik enfeksiyonlara karşı çok etkilidir. Bunun yanında ilaç tedavilerine yardımcı olur, özellikle öksürüğe karşı etkilidir.

Güçlü Kemikler İçin Ananas: Zengin miktarda içerdiği manganez, kemik ve bağ dokularını kuvvetlendirir. Günlük bir fincan ananas tüketimi vücudumuza ortalama %73 manganez sağlar.

Sağlıklı Dişler İçin Ananas: Ananasın diş sağlığı için de önemli bir besin maddesi olduğu bilinmektedir. İçerdiği zengin besin kaynaklarıyla diş minelerini güçlendirir ve çürümeyi önler.

Makula Dejenerasyonu (Sarı Nokta): Makula Dejenerasyonu bir göz problemidir. Genelde yaşlanmayla ve sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar. Ananasın içerdiği zengin miktardaki beta karoten bu sorunun çözülmesine önemli ölçüde yardımcı olur ve göz sağlığını korur.

Sinüzit, Boğaz Ağrısı, Gut ve Şişkinliklere İyi Gelir: Ananas özellikle sinüziti önleyen bromelain maddesi açısından çok zengin bir meyvedir. Bu madde yardımıyla sinüzitin tedavisinde etkilidir. Bunun yanında gut, boğaz ağrısı ve şişliklere iyi gelir.

Ananas Kanserden Korur: Kanser hastalıklarına neden olan serbest radikalleri engellediğini söylemiştik ama bununla yetinmez ayrıca hücreleri, kanser hücrelerine karşı kuvvetlendirir ve hasar gören hücreleri tedavi eder.


Ananas Kalp Sağlığını Korur: Kalp sağlığı için en önemli gıdalar arasındadır. Kalp sağlığını tehdit eden serbest radikallere engel olması yanında kolesterol seviyesini düzenler. Antioksidan özelliğinden dolayı damar hastalıklarından da korur.


Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir: Ananas içerdiği bol miktarda C vitamini yardımıyla bağışıklık sisteminin en önemli destekçilerinden bir tanesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek genel anlamda bütün organların sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirmesine yardımcı olur.


Ananas Sindirim Sistemine Faydalıdır: Genel anlamda diyet lifleri içeren bütün besinler sindirim sistemi sağlığına ciddi anlamda katkı sağlarlar. Ananas da bol miktarda diyet lifi içermektedir, bunun yanında sindirim sisteminin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi ve olası hastalıklardan korunması için, Bromelian ve C vitamine ile ayrıca destek olur.


Bronşit Hastalığına İyi Gelir: Birçok özelliği dışında ananas anti-inflamatuar özellikleri ile bilinir. Genellikle bronşit hastalığı yüzünden ortaya çıkan bronş iltihabını azaltmaya katkı sağlar.


Hipertansiyonu Önler: Hipertansiyon problemlerinin çözümüne yardımcı olur. Genelde hipertansiyon hastaları için ananas diyeti önerilmektedir. Potasyumu yüksek miktarda olan ananas aynı zamanda kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.


Bağırsak kurtlarını Döker: Ananas bir sindirim enzimi olan bromelain içermektedir. Bu özelliğinden dolayı bazı bağırsak kurdu ve parazitlerini dökmede önemli rol oynar.


Cilt Sağlığı İçin Ananas: Günlük olarak tüketilen bir miktar ananas birçok hastalıktan korunmanın yanında cilt sağlığımız açısından da çok önemlidir. İçerdiği besinler yardımıyla ve antioksidan özelliği ile deride meydana gelen enfeksiyonları önler. Akne problemine karşı etkilidir. Cildi güçlendirici özelliği vardır. Zengin C vitamini içerdiği için cildin yaşlanmasını geciktirir. Hücrelerin ve dokuların yenilenmesini sağlar. Özellikle göz kenarlarındaki sorunlar için bir miktar ananas suyunu 10 dakika boyunca bu kısıma uygulayabilirsiniz. Ayrıca çatlaklar ve kuruma için faydalıdır.

Saç Dökülmesini Engeller: Ananas içerdiği yüksek derecedeki C vitamini yardımıyla saç dökülmesine engel olur. Ananas suda çözülebilen zengin bir vitamin kaynağıdır. Taze olarak içilen ananas suyu dökülen saç problemine yardımcı olabilir. Ayrıca saç köklerini besler.

ANANASIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERLERİ

100 gram kabuğu soyulmuş ananas;
50 kalori
5 gram protein
8 gram şeker
4 gram besin lifi (günlük ihtiyacın %6'sı)
58 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %1'i)
8 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %80'i)
7 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %1'i)
1 mg B1 vitamini (günlük ihtiyacın %5'i)
5 mg B3 vitamini (günlük ihtiyacın %2'si)
1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %6'sı)
18 mcg folat (günlük ihtiyacın %5'i)
13 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %1'i)
3 mg demir (günlük ihtiyacın %2'si)
12 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %3'ü)
8 mg fosfor (günlük ihtiyacın %1'i)
109 mg potasyum (günlük ihtiyacın %3'ü)
1 mg çinko (günlük ihtiyacın %1'i)
1 mg bakır (günlük ihtiyacın %6'sı)
9 mg manganez (günlük ihtiyacın %46'sı) içerir.
100 gram ananasın yaklaşık 86 gramı sudur. Aynı miktarda ananas 17 mg omega 3, 23 mg omega 6 yağ asitleri içerir.