LiME


Lime

Lime, narenciye grubuna ait bir meyvedir. Limona benzese de aslında yapı olarak limondan biraz farklıdır. Lime'da çekirdek bulunmaz. Salatalarda, kokteylerde kullanılabilir. Oldukça güçlü bir ekşi aroması bulunur.

Lime ve Limon Arasındaki Fark

Lime'nin limona göre asit değeri fazladır.
Limona göre daha küçük boyutlardadır.
Limona göre lime meyvesi daha suludur.
Lime, taze tüketim için çok uygun değildir.
Lime meyvesi limona göre daha ekşi bir tada sahiptir.

Limon da lime da sağlık yaşam neferleri olarak görünüyor ancak hangisi daha sağlıklı?

İki meyvenin de ortak özelliği vitamin deposu olmasıdır. Lime 29 mg vitamin içerirken limon 53 mg içermektedir. Öte yandan, lime'de bir sürü A vitamini bulunurken limonda tonlarca potasyum ve folik asit bulunur.

Her iki meyve de insan sağlığı için son derece yararlıdır ve kansere karşı savaşta çok ciddi yararları vardır.

Ayrıca, her iki meyvenin de tadı asidik olmasına rağmen organizma için aslında çok alkalindirler ve inanılmaz antioksidanlar görevi görebilirler.

Sonuç olarak grip, soğuk algınlığı ve iltihap ve şeker hastalığının her türlüsünü kolayca tedavi edebilirler.

Bu ikiliyi kansere karşı süper bir ajan haline getiren şey, vücuttaki kilo kaybı ve metabolizma artırımı gibi birçok olumlu değişimi teşvik edebilen limonoidlerin içeriğidir.

Sonuç olarak aslında her iki meyve de büyük bir amaca hizmet eder ve onları mümkün olduğunca tüketmeniz gerekir. Aşağıdaki tablodan ikisinin de içerdiği besin değerlerini inceleyebilirsiniz.

Hangisinin tadının daha güzel olduğu konusu aslında onlarla ne yapacağınıza bağlı olarak değişir. Mesela ekşi bir limonata seviyorsanız kesinlikle limon kullanmalısınız ancak daha yumuşak bir tat tercih ediyorsanız lime kullanarak içeceğinizi hazırlayabilirsiniz.

Lime ve limonun alkali özelliği

Her iki meyve de oldukça asidiktir. Limonun da limeın da pH değeri 2 civarındadır. Ancak asidik olmalarına rağmen vücut tarafından sindirildiğinde vücudu alkalize eden alkalin bir kül bırakır.

Lime'nin Faydaları

Lime'ye halk arasında misket limonu da denmektedir. Misket limonu, serbest radikallerle mücadele eden antioksidanlar bakımından zengindir. Bu sayede kronik rahatsızlıklarla savaşır ve hücre hasarına karşı vücudu korur.

Lime meyvesi; flavonoidler, flavonlar, triterpenoid ve limonoid gibi çok güçlü fitokimyasalların konsantre bir dozunu içerir.

Lime suyu kilo verme konusunda da oldukça iddialıdır. Yağ yakımını destekleyen bir meyvedir. Sabahları limonlu su içiyorsanız artık limon yerine lime kullanabilirsiniz.

Muazzam bir C vitamini kaynağıdır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur.

Lime, böbrek taşını engellemeye yarayan sitrik asit içerir.