Eriğin sağlığımıza olan faydaları arasında; hazımsızlıktan
kurtulma, grip enfeksiyonu ve kaygı ile ilgili sorunlar yer alır. Eriğin
antioksidan gücü osteoporoz, maküler dejenerasyon, kanser, diyabet ve obezite
gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynar. Erik, sağlıklı kolesterol,
kardiyovasküler sağlık, bilişsel sağlık, bağışıklık sistemi gücü, hücresel
sağlık, elektrolit dengesi, sinir sistemi ve cilt bakımı ve kanın
pıhtılaşmasına da yardımcı olur.
Erik, çeşitli sağlık yararlarının yanı sıra son derece
besleyicidir. Bazı kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilecek
lif ve antioksidanlar ile birlikte birçok vitamin ve mineral içerirler.
Erikleri taze veya kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz. Kurutulmuş erik veya
kuru erik, kabızlık ve osteoporoz da dahil olmak üzere çeşitli sağlık
koşullarını iyileştirdiği bilinmektedir.
Sindirimi artırmaya yardımcı olabilir.
Erikler, iyi bir diyet lifi ve ayrıca sindirim sistemini
düzenlemeye yardımcı olan sorbitol ve isatin gibi bileşenlerin kaynağıdır. Bu
iki bileşen, bağırsaklardaki sıvıların salgılanmasını ve atıkların verimli bir
şekilde atılımını teşvik eden müshil bir etkiye sahiptir. Kabızlığı olan
insanlar için kuru eriğin en iyi ilaçlardan biri olduğu bilinmektedir.
Erikler, göz sağlığını korumak ve yaşa bağlı maküler
dejenerasyonu ve kataraktı önlemek için faydalı olduğu bilinen C vitamini ve
beta-karoten içerir. Aslında erikler, ultraviyole ışınlarının zararlı
etkilerine karşı koruma sağlayan karotenoidler, lutein ve zeaksantinden oluşur.
Bağışıklığı arttırır.
Yüksek C vitamini içeriği bağışıklık sisteminin
güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Bu vitamin vücudun enfeksiyonlara ve
iltihaplanmalara karşı direncinden sorumludur.
Kan dolaşımını iyileştirir.
Erikler, vücuttaki demiri absorbe etme kabiliyetine sahip K
vitamini ve potasyum içerir. Erik, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda yardımcı
olan yeterli seviyede demir ve bakır içerir, ayrıca kanın arındırılmasına ve
sağlıklı bir kan dolaşımına yardımcı olur.
Elektrolit dengesini korur.
Eriklerde bulunan yüksek potasyum miktarı, vücuttaki
hücrelerin ve dokuların verimli çalışması için gerekli olan elektrolit görevi
görür. Ayrıca, bunları düzenli olarak tüketmek, vücuttaki kas kasılmalarını
iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Antioksidanlar açısından zengin.
Erikler, vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu
zararları önlemeye yardımcı olan yüksek miktarda antioksidan içerir. İçlerinde
bulunan fenoller, nöronları ve hücre zarlarını oksidatif stresin neden olduğu
yaralanmalara karşı korur.
Cilt dostu
Diğer antioksidanlarla birlikte eriklerde bulunan C vitamini
cildin parlak, genç ve ışıltılı kalmasına yardımcı olur.
Yazın yaklaşmasıyla birlikte yeşil erik de manavlarda yerini
almaya başladı. Adını her duyduğumuzda ağzımızı sulan yeşil eriğin vücuda
sağladığı faydalar saymakla bitmiyor. Tam bir C vitamini deposu olan erik
kalsiyum açısından da zengin olduğu için birçok hastalığa iyi geliyor.
Yeşil erik, gülgiller familyasından olan, içerisinde bulunan
lif, C, A, ve K vitamini, sodyum gibi insan sağlığına iyi gelecek vitamin ve
mineralleri barındıran bir ekşi meyvedir. Eriğin 100 gramı yaklaşık 47
kaloridir. Eriği çoğu zaman tuzlayarak yiyoruz. Ancak eriği tuzlayarak yemek
vücutta ödem oluşmasına neden olduğu için sade tüketmek daha faydalı. İşte
yeşil eriğin 11 faydası...
1-Yeşil erik organik asit içeriği yüksek olan bir meyve. Tüm
bu organik asitler vücudun alkali tutulmasına yardımcı olur.
2-Sitrik asit vücuttaki laktik asidi etkisiz hale
getirebilir, bu sayede yorgunluğu önler.
3-Yoğurt, ayran, peynir gibi süt ürünleri ile tüketilmesi
halinde kalsiyum emilimini artırır, diş ve kemik sağlığını destekler.
4-Yumurta, et, balık, hindi gibi protein ağırlıklı
besinlerle birlikte tüketildiğinde bu besinlerin asit etkisini azaltır ve
nötralizasyonu destekler. Bu sayede metabolizma da destekleneceğinden kilo
verme süreçlerini olumlu etkiler.
5-Uygun bir kalsiyum/fosfor oranına sahip. Üstelik kalsiyum
emilimini artıran maddeler de içerdiği için; çocuk ve yaşlı beslenmesinde yer
alması gereken örnek bir besin.
6-Çözünebilir lif açısından zengin bir besin. Bu sayede hem
sindirimi kolaylaştırır hem de kabızlık problemini önlemeye ve çözmeye yardımcı
olur.
7-Düzenli kütür kütür yeşil erik yemek diş etlerini
güçlendirir.
8-Demir emilimini artırır ve kansızlığı önler. Özellikle
kırmızı et ve yumurta tüketimi sonrasında meyve olarak erik tercih edilerek
demir biyoyararlılığı artırılabilir.
9-Yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini
güçlendirir.
10-Anti-aging etkisi vardır, yaşlanmayı önler ve cildi
yeniler. İçerdiği fitoflavonoidler ve vitaminler bağ doku yenilenmesi
hızlandırırlar. Bu sayede kilo verme süreçlerini destekler ve daha sıkı bir
vücut için yardımcı olur.
11-Kan şekeri düzenlenmesine yardımcıdır ve muz, kivi, incir
gibi kan şekerini hızla yükseltmez. Bu sayede kilo vermeyi destekler. Ara
öğünler için ideal bir meyve.