Ege ve Doğu Akdeniz bölgelerinde kendiliğinden doğada
yetişen şifa deposu Frenk Yemişi, dikenli incir bir diğer adıyla Hint inciri,
son yıllarda sosyal medyanın da etkisiyle daha fazla bilinir hale geldi.
Üzerinde çok sayıda diken bulunan Hint inciri, tatlı ve suludur. Yenilebilir.
Ancak, yerken kabuk kısmı soyulup çıkarılır.
Genellikle Frenk Yemişi, dikenli armut, dikenli incir veya
Hint inciri olarak bilinen Opuntia humifusa, doğu Kuzey Amerika’nın bazı
bölgelerinde bulunan Opuntia cinsinin bir kaktüsüdür. 5–10 cm uzunluğunda,
kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu vardır.
Kendiliğinden doğada yetişen bir kaktüs türünün meyvesi olan
dikenli incir halk arasında, Hint inciri, Frenk Yemişi, Mısır inciri, Babutsa,
Kilis inciri, Pabuç inciri, Kaynanadili ve Kürek Yemişi gibi yöresel isimlerle
de anılıyor. Türlü zahmetlerle kaktüs türü bitkiden toplandıktan sonra seyyar
satıcıların buz içerisinde beklettiği dikenli incirler ilgi görüyor.
Frenk yemişi meyvesi, çekirdeği ve kabuğu vitamin, mineral,
aminoasit, yağ ve diğer faydalı maddelerce zengindir. Bu özellikleri ile
günümüzde çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Taze meyveleri gıda olarak
tüketilebildiği gibi meyve suyu, alkolsüz içecek, reçel ve marmelat yapımında
kullanılır. Potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum, antosiyanin, antioksidan
içeriğiyle sağlık açısından çok sayıda faydaları olduğu bilinmektedir. Yapılan
araştırmalarda frenk yemişi çiçek ve meyvesinden elde edilen maddelerin kan
şekeri ve kolesterolü düşürücü etkileri ortaya çıkmıştır.
Frenk Yemişinin Kullanım Alanları
Frenk yemişi dünyada geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Meyveleri taze olarak çoğu ülkeye ithal edilerek tüketilir. Japonya, Amerika ve
Avrupa ülkeleri önemli ithalatçılar arasındadır. Kaktüsün yaprakları dünyanın
bazı ülkelerinde yemeklerin yapımında kullanılır. Özellikle Afrika ve
Meksika'da bazı yöresel yemeklerin ana malzemesini oluşturmaktadır. Frenk
yemişinin meyvesinden ayrıca marmelat, reçel ve meyve suyu gibi gıda ürünleri
yapılır.
Frenk yemişinin kaktüsü önemli bir hayvan yemidir.
Yaprakları büyük baş hayvanların besin maddesi olarak kullanılır. Ayrıca kaktüs
bitkisi doğadaki birçok kuş ve hayvana sığınak görevi görmektedir.
Bitkinin yaprakları ve meyveleri sağlık endüstrisinde ilaç
yapımında kullanılır. Kolesterol düşürücü, şeker hastalığına karşı yapılan bazı
ilaçların içeriğinde, kozmetoloji alanında ise çeşitli kremler ve sabunların
üretiminde yer alıyor.
Frenk Yemişi Nasıl Yenilir
Frenk yemişi dikenli bir bitkidir. Üstelik dikenleri gözle
görülmeyecek kadar ince olduğundan battığında çıkarması da hiç kolay değil.
Öyle hiç adına incir denildiğine bakmayın, meyveyi dalından koparıp elma armut
gibi yemeği aklınızdan bile geçirmeyin.
Kaktüsün meyvesini toplamaya kararlıysanız öncelikle
ellerinize varsa bahçe eldiveni yoksa kalın plastik eldiven geçirmeniz gerekir.
Daha sonra maşa yardımıyla meyveleri koparıp bir kovaya ya da derince bir kaba
doldurun ve üzerine su dökün. Maşa yardımıyla meyvelere vurarak dikenlerinin
dökülmesini sağlayın. Suyunu değiştirip işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra
meyveyi çatal yardımıyla alıp tabağa koyabilirsiniz. Kabuğuna bıçakla ince
çizikler atarak soyduktan sonra meyveyi soğutup tüketebilirsiniz.
Frenk Yemişinin Faydaları
Frenk yemişi düşük kalorili ama tok tutucu bir meyvedir. Bu
özelliği ile diyet yapanların beslenme listesinde yer alabilir. 100 gram
meyvede 16 kalori bulunur.
Doğal vitamin ve mineral deposudur. İçeriğinde kalsiyum, C
vitamini, magnezyum, A vitamini, diyet lifleri, potasyum ve K vitamini bol
miktarda bulunur. B6 vitamini, demir, riboflavin, niacin, çinko, fosfor da
meyvesinde bulunan diğer faydalı maddelerdendir.
Frenk yemişi meyvesi ve diğer bölümleri üzerinde son
yıllarda çok sayıda araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda çiçeklerinin
ve meyvelerinin kan şekerini ve kolesterolü düşürdüğü ortaya çıkarılmıştır. Bu
özelliklerinden dolayı frenk yemişi başta Sicilya olmak üzere bazı ülkelerde
ilaçların içeriğinde kullanılmaktadır. Sicilya halkı tarafından ayrıca
çiçeklerinden demlenen çayın böbrek sorunlarında içildiği bilinmektedir.
Amerikan yerlileri eski dönemlerden beri yanık tedavisinde
frenk yemişi suyunu kullanmışlardır. Meksika halk tıbbında ise kaktüsün meyvesi
şeker hastalığı tedavisinde uzun bir geçmişe sahiptir. İltihaplanma, ülser ve
diyabet tedavisinde ve benzeri alanlarda kullanımı ve farmakolojik etkileri
belgelenmiştir. Ancak bu kullanımları destekleyen klinik bilgiler sınırlıdır.
Frenk yemişinin kan şekerini düşürücü etkisi vardır. İçinde
bulunan lif, kan şekerini düşürücü etkilerden sorumlu ana bileşendir ve
gıdalarda karbonhidratların emilimini geciktirir.
Kaktüsün meyveleri sindirim sistemine faydalıdır. Meyvenin
kabızlığı giderici ve sindirimi rahatlatıcı etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Yapılan araştırmalarda frenk yemişi meyvesinden elde edilen konsantre suyun
farelerde ülser oluşumuna karşı koruyucu olduğu ortaya çıkarılmıştır.
İnsanlar üzerinde yapılan bir takım araştırmalar frenk
yemişinin antidiyabetik özellikleri olduğunu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca frenk
yemişi tüketiminin glikoz bağımlılığında önemli bir azalmaya neden olduğu
bulunmuştur.
Zengin C vitamini kaynağı olması nedeniyle yaz aylarında
terlemeyle ortaya çıkan halsizliklere iyi gelen frenk yemişinin yorgunluğu
giderip vücudu zinde tuttuğu bilinmektedir. İçeriğinde bol miktarda C vitamini
barındıran dikenli incir bu özellikleri ile güçlü bir antioksidan etkisi
yaratıyor. Cildi güzelleştirme özelliği ile dikkat çeken dikenli incir
kırışıklar ile savaşmada da oldukça etkili bir meyve. Araştırmacılara göre
dikenli incir cilt güzelliğine olan etkisinde aloe veradan daha etkili bile
olabiliyor.Dikenli incirin özellikle göz altı şişlikleri için kullanımı yaygın.
Mucize meyve dikenli incirin, stresten şeker hastalığına,
yorgunluktan kolesterole kadar pek çok rahatsızlığına iyi geldiği söyleniyor.
Halk arasında frenk yemişinin cinsel gücü artırdığına
inanılmaktadır. Afrodizyak etkisi bulunan Hint inciri, bu özelliği sayesinde
bazı bölgelerde cinsel gücü arttıran ilaç olarak kullanılıyor. Düzenli olarak
tüketildiğinde özel hayatınız üzerinde olumlu etkilerini göreceksiniz. Ayrıca
ciltteki kırışıklıkların giderilmesine katkı sağlıyor.
Bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek sindirim sistemine
katkı sağlıyor. Günde 2-3 adet tüketildiğinde bağırsak fonksiyonlarını
düzenleyen dikenli incir sindirim sistemi üzerinde de oldukça şifalı bir meyve
türü olarak karşımıza çıkıyor. İbn-i Sina'nın en faydalı meyve türlerinden
birisi olarak gördüğü dikenli incir özellikle yaz aylarında görülen yorgunluk
ve halsizliğe iyi geliyor.
Frenk yemişinin bilinen önemli bir yan etkisinin olmamasına
rağmen aşırı tüketiminin mide bağırsak sistemine olumsuz etkileri
olabileceğinden günlük tüketimi 1-2 meyve ile sınırlandırılmalıdır.