FRENK YEMİŞİ / HİNT İNCİRİ


Ege ve Doğu Akdeniz bölgelerinde kendiliğinden doğada yetişen şifa deposu Frenk Yemişi, dikenli incir bir diğer adıyla Hint inciri, son yıllarda sosyal medyanın da etkisiyle daha fazla bilinir hale geldi. Üzerinde çok sayıda diken bulunan Hint inciri, tatlı ve suludur. Yenilebilir. Ancak, yerken kabuk kısmı soyulup çıkarılır.

Genellikle Frenk Yemişi, dikenli armut, dikenli incir veya Hint inciri olarak bilinen Opuntia humifusa, doğu Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde bulunan Opuntia cinsinin bir kaktüsüdür. 5–10 cm uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu vardır.

Kendiliğinden doğada yetişen bir kaktüs türünün meyvesi olan dikenli incir halk arasında, Hint inciri, Frenk Yemişi, Mısır inciri, Babutsa, Kilis inciri, Pabuç inciri, Kaynanadili ve Kürek Yemişi gibi yöresel isimlerle de anılıyor. Türlü zahmetlerle kaktüs türü bitkiden toplandıktan sonra seyyar satıcıların buz içerisinde beklettiği dikenli incirler ilgi görüyor.

Frenk yemişi meyvesi, çekirdeği ve kabuğu vitamin, mineral, aminoasit, yağ ve diğer faydalı maddelerce zengindir. Bu özellikleri ile günümüzde çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Taze meyveleri gıda olarak tüketilebildiği gibi meyve suyu, alkolsüz içecek, reçel ve marmelat yapımında kullanılır. Potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum, antosiyanin, antioksidan içeriğiyle sağlık açısından çok sayıda faydaları olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda frenk yemişi çiçek ve meyvesinden elde edilen maddelerin kan şekeri ve kolesterolü düşürücü etkileri ortaya çıkmıştır.

Frenk Yemişinin Kullanım Alanları

Frenk yemişi dünyada geniş bir kullanım alanına sahiptir. Meyveleri taze olarak çoğu ülkeye ithal edilerek tüketilir. Japonya, Amerika ve Avrupa ülkeleri önemli ithalatçılar arasındadır. Kaktüsün yaprakları dünyanın bazı ülkelerinde yemeklerin yapımında kullanılır. Özellikle Afrika ve Meksika'da bazı yöresel yemeklerin ana malzemesini oluşturmaktadır. Frenk yemişinin meyvesinden ayrıca marmelat, reçel ve meyve suyu gibi gıda ürünleri yapılır.

Frenk yemişinin kaktüsü önemli bir hayvan yemidir. Yaprakları büyük baş hayvanların besin maddesi olarak kullanılır. Ayrıca kaktüs bitkisi doğadaki birçok kuş ve hayvana sığınak görevi görmektedir.

Bitkinin yaprakları ve meyveleri sağlık endüstrisinde ilaç yapımında kullanılır. Kolesterol düşürücü, şeker hastalığına karşı yapılan bazı ilaçların içeriğinde, kozmetoloji alanında ise çeşitli kremler ve sabunların üretiminde yer alıyor.

Frenk Yemişi Nasıl Yenilir

Frenk yemişi dikenli bir bitkidir. Üstelik dikenleri gözle görülmeyecek kadar ince olduğundan battığında çıkarması da hiç kolay değil. Öyle hiç adına incir denildiğine bakmayın, meyveyi dalından koparıp elma armut gibi yemeği aklınızdan bile geçirmeyin.

Kaktüsün meyvesini toplamaya kararlıysanız öncelikle ellerinize varsa bahçe eldiveni yoksa kalın plastik eldiven geçirmeniz gerekir. Daha sonra maşa yardımıyla meyveleri koparıp bir kovaya ya da derince bir kaba doldurun ve üzerine su dökün. Maşa yardımıyla meyvelere vurarak dikenlerinin dökülmesini sağlayın. Suyunu değiştirip işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra meyveyi çatal yardımıyla alıp tabağa koyabilirsiniz. Kabuğuna bıçakla ince çizikler atarak soyduktan sonra meyveyi soğutup tüketebilirsiniz.

Frenk Yemişinin Faydaları

Frenk yemişi düşük kalorili ama tok tutucu bir meyvedir. Bu özelliği ile diyet yapanların beslenme listesinde yer alabilir. 100 gram meyvede 16 kalori bulunur.

Doğal vitamin ve mineral deposudur. İçeriğinde kalsiyum, C vitamini, magnezyum, A vitamini, diyet lifleri, potasyum ve K vitamini bol miktarda bulunur. B6 vitamini, demir, riboflavin, niacin, çinko, fosfor da meyvesinde bulunan diğer faydalı maddelerdendir.

Frenk yemişi meyvesi ve diğer bölümleri üzerinde son yıllarda çok sayıda araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda çiçeklerinin ve meyvelerinin kan şekerini ve kolesterolü düşürdüğü ortaya çıkarılmıştır. Bu özelliklerinden dolayı frenk yemişi başta Sicilya olmak üzere bazı ülkelerde ilaçların içeriğinde kullanılmaktadır. Sicilya halkı tarafından ayrıca çiçeklerinden demlenen çayın böbrek sorunlarında içildiği bilinmektedir.

Amerikan yerlileri eski dönemlerden beri yanık tedavisinde frenk yemişi suyunu kullanmışlardır. Meksika halk tıbbında ise kaktüsün meyvesi şeker hastalığı tedavisinde uzun bir geçmişe sahiptir. İltihaplanma, ülser ve diyabet tedavisinde ve benzeri alanlarda kullanımı ve farmakolojik etkileri belgelenmiştir. Ancak bu kullanımları destekleyen klinik bilgiler sınırlıdır.

Frenk yemişinin kan şekerini düşürücü etkisi vardır. İçinde bulunan lif, kan şekerini düşürücü etkilerden sorumlu ana bileşendir ve gıdalarda karbonhidratların emilimini geciktirir.

Kaktüsün meyveleri sindirim sistemine faydalıdır. Meyvenin kabızlığı giderici ve sindirimi rahatlatıcı etkilerinin olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda frenk yemişi meyvesinden elde edilen konsantre suyun farelerde ülser oluşumuna karşı koruyucu olduğu ortaya çıkarılmıştır.

İnsanlar üzerinde yapılan bir takım araştırmalar frenk yemişinin antidiyabetik özellikleri olduğunu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca frenk yemişi tüketiminin glikoz bağımlılığında önemli bir azalmaya neden olduğu bulunmuştur.

Zengin C vitamini kaynağı olması nedeniyle yaz aylarında terlemeyle ortaya çıkan halsizliklere iyi gelen frenk yemişinin yorgunluğu giderip vücudu zinde tuttuğu bilinmektedir. İçeriğinde bol miktarda C vitamini barındıran dikenli incir bu özellikleri ile güçlü bir antioksidan etkisi yaratıyor. Cildi güzelleştirme özelliği ile dikkat çeken dikenli incir kırışıklar ile savaşmada da oldukça etkili bir meyve. Araştırmacılara göre dikenli incir cilt güzelliğine olan etkisinde aloe veradan daha etkili bile olabiliyor.Dikenli incirin özellikle göz altı şişlikleri için kullanımı yaygın.

Mucize meyve dikenli incirin, stresten şeker hastalığına, yorgunluktan kolesterole kadar pek çok rahatsızlığına iyi geldiği söyleniyor.

Halk arasında frenk yemişinin cinsel gücü artırdığına inanılmaktadır. Afrodizyak etkisi bulunan Hint inciri, bu özelliği sayesinde bazı bölgelerde cinsel gücü arttıran ilaç olarak kullanılıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde özel hayatınız üzerinde olumlu etkilerini göreceksiniz. Ayrıca ciltteki kırışıklıkların giderilmesine katkı sağlıyor.

Bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek sindirim sistemine katkı sağlıyor. Günde 2-3 adet tüketildiğinde bağırsak fonksiyonlarını düzenleyen dikenli incir sindirim sistemi üzerinde de oldukça şifalı bir meyve türü olarak karşımıza çıkıyor. İbn-i Sina'nın en faydalı meyve türlerinden birisi olarak gördüğü dikenli incir özellikle yaz aylarında görülen yorgunluk ve halsizliğe iyi geliyor.

Frenk yemişinin bilinen önemli bir yan etkisinin olmamasına rağmen aşırı tüketiminin mide bağırsak sistemine olumsuz etkileri olabileceğinden günlük tüketimi 1-2 meyve ile sınırlandırılmalıdır.