BERGAMOT / CITRUS BERGAMIA


Bergamot sedefgillerden gelen boyu 4 metreye ulaşabilen bir ağaç türü olup ana vatanı Batı Hindistandır. Ülkemizde Hatay, Mersin ve Adana gibi doğu Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Hoş kokusuyla diğer bitkilerin arasında hemen seçilen bergamotu Earl Grey çayla birlikte tanıyoruz. Sadece aroma verici olarak değil bizzat kendini çay olarak tüketilebilir. Yağ ve reçeli de yapılır.

Bergamotun Faydaları Nelerdir?

Yaydığı hoş kokusuyla  aroma terapi etkisi yaratarak stresten arındırır.

Stres sebebiyle uyuyamadığınızda çay şeklinde tüketerek gerginlik ve asabiyetinizi alır ve size rahat bir uyku sağlar.

Polifenoller açısından zengin olduğundan vücudumuzda antioksidan etkisi gösterir. Vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirir ve zararlı maddeleri vücudunuzdan atar.

Damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına iyi gelir.

Bergamot çay olarak tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur.

Bergamot az miktarda kafein içerir bu da vücudunuza enerji verir ancak fazla tüketmemeniz gerektiğini gösterir.

Vücudunuzda zararlı maddeleri attığından cilt sağlığına iyi gelir kırışıklık karşıtıdır.

Birçok kanser türüne karşı yararlı olduğunu biliyoruz.

İçerisindeki yararlı maddeler hazımsızlığa ve kabızlığa iyi gelir. Sindirim sistemini düzenlese de fazla tüketiminde ishale neden olabilir.

Bergamot yağı banyo suyuna karıştırıldığında ateş düşürücü etkisi vardır.

Antiseptik özelliği olduğundan ağız yaraları için buhar banyosu yapılabilir.

Masaj yağı olarak kullanılırsa stresten kaynakları durumları hafifletir.

Bergamot Nerede Nasıl Kullanılır?

En çok siyah çayın içerisinde koku verici olarak kullanılır.

Bergamot çayı da var bunu aktardan kolayca temin edilebilir.

Bu çayı demlemek için; kurtulmuş yaprakları veya tohumu, kabuğunu alıyorsunuz tohum ve yaprağını kullanacaksanız 2 çay kaşığı sadece kabuğunu kullanacaksanız 1 çay kaşığı kadar alıp kaynattığınız suyu üzerine ekliyorsunuz. 5-10 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra süzüp bal ve limon ekleyip tüketebilirsiniz. Aroması baskın olması için bu kadar bekletiyoruz. Siz az aromalı olmasını isterseniz 5 dakikadan fazla bekletmemelisiniz.

Bergamot yağını kozmetik satan yerlerde veya aktardan temin edebilirsiniz yağı suyun içerisine bir miktar katıp bu suyla buhar banyosu yaparsanız baş ve boğaz ağrınızdan kurtulmuş olursunuz.

Parfüm, duş jeli ve sabun gibi kozmetik içerisine aroma verici olarak kullanılır.

Reçeli de yapılmaktadır.

Bergamotun Bilinen Bir Zararı Var mı?

Bergamotu çay olarak aşırı tüketimden kaçının. Her gün tüketiyorsanız 5-6 gün içip 1 hafta ara vermeli, Günde 2 fincandan fazla tüketmemelisiniz.

Aksi takdirde kadınlarda adet düzensizliği başta olmak üzeri uykusuzluk, ishal, mide bulantısı ileri safhalarda ise kalp ritmini bozabilir.

Bunlar dışında kronik bir rahatsızlığınız yoksa emzirmiyor veya hamile değilseniz tüketebilirsiniz.

Bergamot Yağı

Benzersiz ve baskın kokusu ile ünlenen bergamot, ağırlıklı olarak aromasını elde etmek için üretilir. Bergamot yağı da meyvesinin kabuğundan yapılır. Ardından parfümlerde ve çeşitli kozmetik ürünlerinde yoğun olarak kullanılır. Dengeleyici, rahatlatıcı ve canlandırıcı bir etkiye sahip olan bergamot yağına günlük yaşamınızda bolca yer verebilirsiniz.

Özellikle uyumaya yardım ettiği düşünülen bu yağ, cilde uygulanacağı zaman yoğun şekilde sürülmemelidir. Keskin etkisi sebebiyle çeşitli sorunlar doğurabilecek yağı seyrelterek kullanabilirsiniz. Buna karşılık uyguladıktan sonra güneşe çıkmamalı ve uygulama öncesinde mutlaka bir doktora danışmalısınız. Yoğun etkisi nedeniyle bergamot yağı, farklı cilt tiplerinde farklı etkiler gösterebilir.