Ayva
Faydaları saymakla bitmeyen ayvanın oldukça çeşitli şekillerde tüketmemiz
mümkün. Çiğ olarak tüketildiğinde bir çok faydası bulunan ayva yapraklarıyla da
şifa kaynağı. Tatlılarda ve yemeklerde kullanma imkanı sunan ayvanın faydaları
saymakla bitmiyor. Ayvayla ilgili merak edilenler ve nasıl tüketebiliriz
sorusunun cevabı haberimizin detaylarında.
Soğuk havaların gelmesiyle bağışıklık sistemimizi
güçlendirmemiz gerek. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ayvanın faydaları
arasında baş sırayı çekiyor. Tok tutma özelliğiyle de bilinen ayva diyet
liselerinin de vazgeçilmezi oluyor. Saçlardan mideye bağışıklık sistemimizden
cildimize varana kadar vücudumuz için tam bir şifa deposu olan ayvanın
faydalarına bir bakalım.Ayva nedir?
Yapısı itibariyle sert bir meyve olan ayva, yetiştiği
iklimin şartlarına göre yumuşaklık gösterebilir. Daha sıcak iklimlerde yetişen
ayvaların daha yumuşak olduğu görülmektedir. Çok eski uygarlıklar döneminde
yetiştirilmeye başlanmış olan Ayva, geçmiştin bu güne çok sevilen ve tüketilen
meyveler arasındadır. Bu noktada ayvanın geçmişi yaklaşık 4000 yıl öncesine
dayanmaktadır.
Ayvanın çeşitleri nelerdir?
Ayva, yöresel farklılıktan dolayı oldukça fazla çeşite
sahiptir. Limon ve misket ayvaları en çok bilinen ayva çeşitidir. Ege bölgesi
ayva yetiştirme konusunda en üst sıralarda yer alır. Ülkemizde ise en çok
yetiştirilen ayva çeşidi eşme, limon ve ekmek ayvasıdır. eşme ayvası Marmara
bölgesinde yetişen bir ayva çeşididir. Sulu ve mayhoş bir tadı vardır.
⦁ Bardak ayvası: Ülkemizde Kocaeli tarafında yetişir.
Sulu ve mayhoş tadı vardır.
⦁ Ekmek ayvası: Ekmek ayvasının altında başka tür
ayvalarda mevcuttur. Ekmek ayvası oldukça iri ve gösterişlidir.
⦁ Demir ayvası: Genellikle yeşilimtırak sarı bir renge
sahip olan bu ayva çok sıkı bir yapıya sahip oluğu için demir adını almıştır.
⦁ Şekergevrek: Sap kısmına doğru daralan bir şekli
vardır. Kabuğu ince, sulu ve diğerleri gibi mayhoş bir tadı vardır.
⦁ Limon ayvası: En sık rastlanan türdür. Eylül ayının
sonlarına doğru olgunlaşmaya başlar.
⦁ Eşme ayvası: Genellikle Marmara bölgesinde yetişir.
Orta büyüklükte ve yuvarlak şekle sahiptir.
Ayvanın faydaları nelerdir?
- Vücudu virüslere karşı korur.
- Saçları uzatır.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- Cildi gençleştirir.
- Antioksidan içeriği kanser riskini azaltır.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Kalp damar sağlığını korur.
- Bağırsak hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Kötü nefes kokusunu engellemeye yardımcı olur.
- Vücut gelişimini destekler.
- Bulantı ve kusmayı gidermede yardımcıdır.
- Stres kaynaklı beyin yorgunluğunu giderir.
- Damar sertliği oluşmasını engeller.
- Burun kanamalarını keser.
- Varisleri giderir.
Ayva yaprağının faydaları
Ayva yaprağı demlenip çay olarak kullanıldığında en az ayva
meyvesi kadar faydaları vardır. Bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır.
- Uykusuzluğu giderir.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Böbreklerdeki iltihabı temizlemekte yardımcı olur.
- Göz enfeksiyonlarını giderir.
- Tırnakları parlatır ve olduğundan daha sağlıklı hale
getirir.
- Hücrelerin yenilenmesini destekler.
- Üst solunum yolları hastalıklarına iyi gelir.
Ayva meyvesi Türkiye'nin doğu kültüründe et yemeklerinde de
kullanıp farklı lezzetler elde etmeye sebep olur. Ayva tatlısı çeşitleri de
ülkemizde oldukça sevilen bir tatlı türüdür. Ayva meyvesi çok tüketildiğinde
kabızlığa sebep olur. Hamileler ve ilaç tüketen bireyler doktoruna danışıp
tüketmelidir. Ayvanın çiğ tüketilmesi daha faydalıdır.