Bereketin simgesi nar sağlığa
sağlık katıyor. Kurutularak tüketilecek kabuğu ise meme, prostat, yemek borusu
ve cilt kanserine karşı koruyor.
Kış meyvesi nar hem kokusu hem
de tadı ile şifa veriyor. Faydaları saymakla bitmeyen narın kabuğu da her derde
deva oluyor. Nar kabuğu özellikle kanser hastalığıyla mücadele ediyor.
"Narın içini yedikten sonra dışını kesinlikle atmayın" diyen
uzmanlar, kabuğunda bulunan değerli bileşiklerin önemli olduğunu ve
hastalıklara karşı koruduğuna dikkat çekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren
narın aynı zamanda kalbe de iyi geldiğini vurgulayan uzmanlar, damar
tıkanıklıklarını geriletme ve tansiyon düşürücü etkilerinin olduğunu da ifade
ediyor.
Ülkemizde de bol bol yetişen
narın kabuğunun hemen hemen hiç tüketilmediğine dikkat çekilirken, Çin'de son
yıllarda yapılan araştırmalar, narın kabuğunun, suyuna göre daha fazla oranda
değerli bileşikler içerdiğini gösteriyor.
Nar kabuğu içinde bulunan
'ellagik asit', başta meme kanseri olmak üzere hemen hemen tüm kanser türlerini
hem önleyici hem de iyileştirici faydalar sağlıyor. Öte yandan yapılan
araştırmalar, nar kabuğunun kötü huylu kolesterolü azalttığını, beta
hücrelerini artırarak diyabet, kalp-damar hastalarına da iyi geldiğini
gösterdi. Uzmanlar, "Nar kabuğundaki antioksidan, kanser düşmanıdır.
Çalışmalar meme, yemek borusu, cilt, bağırsak, prostat ve pankreas kanserlerini
önlediğini göstermiştir" diyor.