Kuzeybatı Çin'e özgü olan ve bilimsel olarak Prunus persica
adı verilen şeftali uzakdoğu ülkelerinde mucize meyve olarak adlandırılır.
Özellikle A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan şeftalinin;
şişmanlık, kolesterol, nörodejeneratif hastalıklardan kurtulma gibi faydalarının
yanı sıra göz bakımı, cilt bakımı, sağlıklı bir sinir sistemi, kemik ve
dişlerin korunmasında önemli katkıları vardır. Şeftalinin ayrıca antikanser
özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Şimdi, şeftalinin sağlık açısından
faydalarına daha yakından bakalım... Şeftalinin faydaları nelerdir? İşte
bilinmesi gerekenler...
Ülkemizde Bursa, Çanakkale, Mersin gibi illlerde
yetiştirilen şeftali yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerindendir ve sağlık
açısından pek çok fayda sunar. Gerek meyve gerekse meyve suyu olarak tüketilen
şeftalinin faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…
ŞEFTALİ HAKKINDA
Şeftali, Çin ve Güney Asya’ya özgü sulu ve çok yönlü yaz meyveleridir. Çin'de ölümsüzlük ve dostluk sembolü olarak kabul edilirler. Bilimsel adı Prunus persica’dır. Dünyanın ılıman bölgelerinde yetişen yaprak döken ağaçlarda yetişirler. Şeftaliler, erik ve kiraz gibi meyveler içeren Rosaceae ailesine aittir.
Şeftali, zengin bir potasyum, A vitamini, beta-karoten ve C
vitamini (askorbik asit) kaynağıdır. Ayrıca, iyi bir E vitamini
(alfa-tokoferol), K vitamini (phylloquinone), B1 vitamini (tiamin) , B2
vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B-6 vitamini ve folat kaynağıdır.
Şeftali, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, çinko ve bakır gibi zengin bir
mineral hazinesine sahiptir.
ŞEFTALİNİN BESİN DEĞERLERİ
100 g şeftalide aşağıdakiler bulunur:
Su: 88,87 g
Enerji: 39 kcal
Protein: 0.91 g
Toplam yağ: 0.25 g
Karbonhidrat: 9.54 g
Lif: 1.5 g
Toplam şeker: 8.39 g
Kalsiyum: 6 mg
Demir: 0.25 mg
Magnezyum: 9 mg
Fosfor: 20 mg
Potasyum: 190 mg
Sodyum: 0 mg
Çinko: 0.17 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 6.6 mg
Tiamin: 0.02 mg
Riboflavin: 0.03 mg
Niasin: 0.81 mg
B-6 Vitamini: 0.03 mg
Folat, DFE: 4 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 16 µg
A Vitamini, İÜ: 326 İÜ
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.73 mg
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
K Vitamini (filokinon): 2.6 µg
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.02 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.07 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.09 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Kafein: 0 mg
ŞEFTALİNİN FAYDALARI
Şeftalinin sağlık faydalarından bazıları şunlardır:
Kanseri önler
Araştırmalar şeftalilerin, anti-tümör ve anti-kanser
özelliklerine sahip olan fenolik ve karotenoid bileşikleri bakımından zengin
olduğunu göstermektedir. Bir başka araştırmada da meme kanseri, akciğer kanseri
ve kolon kanseri gibi çeşitli kanser türleriyle mücadelede yardımcı olduğunu
ortaya koyuyor. Çalışmalar, şeftalilerde bulunan klorojenik asit ve
neoklorojenik asidin , sağlıklı hücreleri de olumsuz etkileyen kemoterapinin
aksine, normal hücreleri etkilemeden meme kanseri hücrelerinin büyümesini
önlemede faydalı etkiler gösterdiğini desteklemiştir.
Sağlıklı kemikler ve dişler
Şeftali, diğer minerallerle birlikte kemikleri ve dişleri
güçlendirmeye yardımcı olan fosfor içerir. Fosfor ayrıca kireç çözme gibi
osteoporoza yol açabilecek bazı kemik hastalıklarının önlenmesine de yardımcı
olur.
Yaşlanma karşıtı
Şeftali, yaşlanma karşıtı özelliklere de sahip harika bir
çinko kaynağıdır. Ayrıca, çinko, vücuttaki testosteron seviyelerini artırarak,
erkek üreme organlarının yaşlanma sürecine müdahale eder. Ek olarak,
şeftalilerin saç dökülmesini azaltmak için kafa derisi üzerinde olumlu bir
etkiye sahip olduğu bildirilmiştir.
Sinir sistemini koruyor
Şeftalinin Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif
bozuklukları ayrıca maküler dejenerasyon riskini azalttığı gösterilmiştir.
Kolesterolü düşürür
Fenolik bileşikler bakımından da zengin olan şeftali kötü
kolesterolü düşürür aynı zamanda içerisindeki antioksidanlar sayesinde
damarları temizleyerek kan akışını dengeler. Böylece ödem ve kalp
hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Sağlıklı gözler için
Şeftali, yüksek A vitamini içeriğine sahiptir. A vitamini
sağlıklı cilt ve gözler için, iltihabı azaltmada ve bağışıklık sistemini
güçlendirmede önemlidir.
Potasyumun önemi
Potasyum kan basıncını düşürmeye, kan şekerini düzenlemeye
ve vücuttaki sıvıları dengelemeye yardımcı olan önemli bir mineraldir. Potasyum
eksikliği kas kramplarına neden olabilir. Orta büyüklükteki bir şeftali 285 mg
potasyum sağlar.
Cilt sağlığı için şeftali
Şeftali, cilt sağlığını destekleyen A vitamini bakımından
zengindir. Meyve aynı zamanda cildinize renk katar. Ayrıca içeriğinde bulunan C
vitamini, kırışıklıkları azaltmaya, cilt dokusunu iyileştirmeye ve cildi
güneşten ve deformasyona karşı koruyabilen mükemmel bir antioksidandır.
Gebelikte faydalı
Şeftali, hamilelikte çok çeşitli temel vitamin ve
minerallerin varlığından dolayı değerlidir. C vitamini bebeğin kemiklerinin,
dişlerinin, derisinin, kaslarının ve kan damarlarının sağlıklı büyümesine,
ayrıca hamilelik sırasında çok önemli olan demir emilimine yardımcı olur.