Güçlü bir ağrı kesicidir, 20 kirazda 12-25 miligram arası
antosiyanin maddesi bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin Aspirinden
on kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir, Kolesterolü ve kan şekerini
düşürür, Kirazlarda bulunan flavanoidler vücuttaki zehri temizler,antioksidan
etki yapar, Kabızlık gidericidir, Nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur,
Böbreklerin taş ve kum yapmasını önler ve varsa zamanla döker, Safra kesesi
taşının dökülmesine de yardımcı olur, Yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini
sağlamaktadır. (100 gr. Kiraz=70 kalori)
Kiraz, en romantik meyvelerden biridir. 3-4 metreye kadar
uzanan ağaçlarda yetişir ve ılıman iklimi sever. Çapı yaklaşık 2 cm olan
yenilebilir etli meyvelerle çevrili sert bir çekirdeğe sahiptir. Kabuğu parlak
kırmızı veya mor renklidir. Dünyanın her yerinde yenir ve çoğu zaman favori bir
lezzet veya içerik maddesidir. Kirazlar, sağlığımız üzerinde çok fazla iyi etkiye
sahip olan zengin anti-oksidan içeriğine sahiptir.
Kiraz güçlü bir antioksidan olan C vitamini açısından
oldukça zengindir. Yağ, kolesterol veya sodyum içermezler. Lif, A vitamini,
demir, kalsiyum ve protein gibi temel minerallerin yanı sıra ayrıca önemli
miktarlarda potasyum içerirler. Buna ek olarak, kirazlar bor, melatonin ve
antosiyaninler gibi başka yararlı bileşiklere de sahiptir.
Kiraz tüketimi belirli kanser türlerinin önlenmesine,
iltihaplanmaların azaltılmasına ve gutun önlenmesine, artritik ağrılardan
kurtulmaya ve hatta karın yağlarının azaltılmasına yardımcı olur. Buna ek
olarak, kirazlar ayrıca sağlıklı uykuyu destekler, egzersiz sonrası kas
ağrısını azaltır, inme riskini azaltır ve cildinize ve saçınıza bakım yapar.
Kirazın Faydaları
Uyumana yardımcı olur.
Kiraz, uykusuzluk tedavisinde etkili olan ve aynı zamanda
sağlıklı eklemlerin korunmasına yardımcı olan önemli miktarda melatonin içerir.
Uyku bozukluklarından muzdarip insanlar diyetine kiraz katılabilir. Ayrıca
kiraz suyunun içilmesi, uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olur.
Alzheimer hastalığını önler.
Diyete kirazın dahil edilmesinin, kişinin Alzheimer
hastalığının semptomlarıyla başa çıkmasına yardımcı olabileceği bulunmuştur.
Birçok doktor Alzheimer'den muzdarip kişilere kiraz tavsiye etmektedir. Bunun
sebebi, zengin anti-oksidan içeriğine sahip olmasındır.
İnme riskini azaltır.
Diyetinize kirazı dahil etmek, kardiyovasküler hastalıkları
önlemede yardımcı olabilir. Bu, kiraza kırmızı rengini veren antosiyaninlerin
varlığından kaynaklanır. Antosiyaninler, yağ ve glukoz metabolizmasından
sorumlu genleri düzenleyen PPAR'ı aktive etmeye yardımcı olur. Bu da, kan
şekerini ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutar.
Kanseri önlemeye yardımcı olur.
Kiraz, belirli kanser türlerini önlemeye yardımcı olan C
vitamini, antosiyaninler ve karotenoidler içerir. Kirazlar, aynı zamanda,
kanser önleyici özelliklerinden öncelikle sorumlu olan iyi bir siyanidin
kaynağıdır. Antosiyaninler hücre döngüsünü ve apostozu tutmaya yardımcı olur.
Siyanidin hücre farklılaşmasını teşvik eder ve sağlıklı hücrelerin kanserli
olanlara dönüştürülme riskini azaltır.
Gut hastalığını ve iltihabı önler.
Gut, vücudunuzda aşırı ürik asit konsantrasyonu olduğunda
oluşur. Ürik asit oluşturan kristaller eklemlerinize yerleşir ve bu da şişlik
ve iltihaplanmaya neden olur. Kirazlar, kanınızda bulunan ürik asit miktarını
kontrol eden metabolik süreçleri düzenlemeye yardımcı olarak bu rahatsızlığı
önlemeye yardımcı olur.
Kas ağrısını azaltmaya yardımcı olur.
Kiraz suyu, egzersizlerden sonra kas ağrısını azaltmaya
yardımcı olur. Yüksek yoğunluklu antrenmanlara veya eğitimlere katılanların kas
ağrılarını gidermek için kiraz suyu içmesi faydalıdır.
Kan basıncını düzenler.
Kirazlar kan basıncını ve kalp atış hızını düzenlemeye
yardımcı olur ve kardiyovasküler hastalıkların gelişmesi riskini azaltır. Bu
bir vazodilatatör olan potasyumun varlığına bağlıdır. Kirazlar ayrıca kötü
kolesterol seviyelerini azaltan fitosterol içerir.
Beyin için fayda sağlar.
Vitamin A, Vitamin B ve kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin
varlığı nedeniyle kiraz tüketimi beyniniz için iyidir. Bebeklerde nöral tüp
defektlerinin önlenmesine yardımcı olur ve ayrıca hafızanızı geliştirir.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Kiraz ağırlıklı olarak sudan oluşur ve kalorisi çok
düşüktür. Bu meyvede bulunan lif içeriği, daha uzun süre daha doygun kalmanıza
yardımcı olurken, tiamin, ribloflavin ve B6 vitamini gibi B vitaminler,
metabolizmanın besin maddelerinin enerjiye dönüşmesini kolaylaştırır. Böylece
kiraz kilo vermenize yardımcı olur.
Migren için iyidir ve aynı zamanda cinselliği artırmaya
yardımcı olur.
Kirazlar, enflamasyonu azaltan ve böylece migren ağrılarında
rahatlama sağlayan antosiyaninler ve biyoflavonoidler içerir. Kirazlar hem
kadınlarda hem de erkeklerde libidoyu artırmaya yardımcı olur. A ve C vitamini,
kirazlarda bulunur, testosteron ve östrojenin iyileştirilmesine ve cinsel
iştahı artırmaya yardımcı olur.