Çok yönlü meyvelerden biri olarak görülen kayısı dünyanın
birçok ülkesinde yetiştirilmesine rağmen, daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkeler
ile Avrupa ve Asya kıtalarında yetişmektedir. Kayısının birçok faydası
bulunuyor, işte kayısıda yer alan vitaminler ve faydaları...
Kayısının sağlık faydalarından bazılarını sizler için
derledik. Zengin besin değeri ve çeşitli sağlık yararları nedeniyle kayısılar
sağlık bilincine sahip insanlar için bir süper besin olarak kabul edilir.
Bilimsel olarak Prunus Armeciaca olarak isimlendirilen kayısı gülgiller
familyasından gelen besleyici bir meyvedir. Kayısı, ince bir kabuğa ve keskin,
yumuşak bir ete sahip, turuncu renkli küçük bir meyvedir.
KAYISIDA YER ALAN VİTAMİNLER
Kayısılar A, C, E, K vitamini ve niasin gibi vitaminler,
küçük miktarlarda diğer kilit vitaminler ve buna ek olarak bakır, potasyum,
manganez, fosfor, magnezyum ve zengin mineral içeriğine sahiptir. Kayısılar
ayrıca mükemmel bir diyet lifi kaynağıdırlar. Şimdi kayısının faydalarına daha
yakından bakalım…
KAYISININ FAYDALARI
Anemi tedavisinde yardımcı
Kayısı da anemi tedavisinde yardımcı olan iyi bir demir
kaynağıdır. Demir hemoglobin üretimini geliştirir ve bu da kan kalitesini
artırır.
Kulak ağrısına iyi gelir
Bununla ilgili henüz az sayıda araştırma olmasına rağmen,
bazı kaynaklar etkilenen kulağa iki ila üç damla kayısı yağının damlatılmasını
acıyı azaltabileceğini göstermektedir.
Solunum yolu hastalıklarını tedavi eder
Bunlar astım, soğuk algınlığı ve griptir. Kayısıdaki E
vitamini bir antioksidan gibi davranır ve serbest radikallerle savaşır. Bu
süreç bağışıklığı artırır ve soğuk algınlığı ve grip gibi sorunları önler.
Kayısılar ayrıca ateşi tedavi etmede yardımcı olan beta-karoten bakımından zengindir.
Kırışıklıkları giderir
Kayısı çekirdeğinden hazırlanan bir peeling, cilt
yüzeyindeki eski ölü deri hücrelerinden kurtulmanıza ve hücrelerinin yeniden
canlanmasına, cildin hasar görmüş yüzey hücrelerini yok ederek ince çizgilerin
ve küçük kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Kayısı yağı, cildin
netliğini, esnekliğini ve elastikiyetini korumaya destek olur. Diğer meyve
yağları ile cildinizi yumuşatmak için bir yüz maskesi olarak kullanılabilir.
Ciltte canlandırıcı ve besleyici etkileri nedeniyle sıklıkla aromaterapi
masajında kullanılır. Çok yumuşak bir doğal yağ olan bu ürün, bebek ürünlerinde
de kullanılır.
C ve A vitaminleri bakımından zengin olan kayısı yağı hassas
ciltler için mükemmeldir. Anti-inflamatuar özellikleri, dermatit ve egzama gibi
cilt bozukluklarının tedavisinde etkilidir. Kayısı yağı, diğer esans yağları
ile birlikte, cilt rahatsızlıkları üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.
Bununla birlikte, herhangi bir yan etkiyi önlemek için kullanmadan önce bir
doktora danışmanız tavsiye edilir. Topikal olarak uygulanması güneş yanığı,
egzama ve uyuzun neden olduğu kaşıntıdan kurtulmaya da yardımcı olur.
Saç büyümesini artırabilir
Kayısı yağındaki E vitamini sağlıklı saç gelişimini
destekler ve saç kaybını önler. Bu vitamin, yağlı asitlerle birlikte, serbest
radikallerden zarar görmesini engelleyerek koruyucu görevi görür.
Saç derisi sorunlarını tedavi eder
Kayısı yağı, cilt sağlığını ve onarımını destekleyen A ve E
vitaminlerini içerir. Böylece, kuru kafa derisi, sedef, kepek ve egzama gibi
sorunlar için harika bir ev ilacıdır. Bu yağ, kuru veya mat saçlar için nemi
geri yükler.
Diyabet tedavisine yardımcı olabilir
Kayısılar kalori ve karbonhidrat açısından oldukça düşüktür
(bir meyve sadece 17 kalori ve 4 gram karbonhidrat içerir). Çok iyi bir diyabet
diyetinin bir parçası olabilirler. Ve içerdikleri lif kan şekeri seviyelerini
düzenleyebilir. Kayısılar da düşük bir glisemik indekse sahiptirler (yani kan
şekeri seviyelerinizde sürekli bir etkiye sahip oldukları ve seviyeleri çok
fazla çürütmedikleri anlamına gelir). Ayrıca kan şekeri seviyelerini artıran
bir antioksidan görevi gören E vitamini açısından da zengindir.
İltihapla savaşır
Sadece kayısı değil, aynı zamanda çekirdeklerinin de
inflamasyonu hafifletmede etkili olduğu bulunmuştur. Kayısılar, osteoartriti ve
diğer inflamatuar artrit oluşumlarını önleyebilen bir kimyasal olan
beta-kriptoksin açısından zengindir. Kayısıda bulunan magnezyum da enflamatuar
ağrıyı hafifletebilir.
Görme yeteneğini geliştirir
Düzenli meyve tüketimi azalmış görme kaybı riskiyle
bağlantılıdır. Fakat daha önemlisi, kayısılar karotenoidler ve ksantofiller
açısından zengindir ve yapılan araştırmalarda bu pigmentlerin yaşa bağlı görme
bozukluklarını önleyebileceğini göstermiştir. Kayısılar gözler için başka
önemli bir besin olan A vitamini içerirler. Ayrıca retinol, yaşa bağlı makula
dejenerasyonunu önler. Yine yapılan araştırmalara göre, kayısı çekirdeği
ekstresinin topikal uygulaması göz yaşı üretimini uyararak göz kuruluğunu
azaltabilir.
Karaciğer hasarını önler
Çalışmalara göre, kayısılar karaciğer hasarına karşı
koruyabilir ve karaciğer yağlanması semptomlarını hafifletebilir. Daha da
ilginç olarak, organik kayısının karaciğer rejenerasyonunu teşvik etmede etkili
olduğu bulunmuştur.
Kalbinizi korur
Kayısının içindeki potasyum kan basıncını düşürür ve bu
nedenle kalp krizlerini önleyebilir. Kayısıda bulunan lif kolesterol seviyelerini
düşürerek ateroskleroz gibi kalp ile ilişkili hastalıkları önler.
Kilo vermeye yardımcı olur
Kayısıda bulunan lifler, uzun süre tok olarak kalmanızı
sağlar ve sağlıklı kilo vermenize katkıda bulunur. Buna ek olarak kayısıdaki
besinler bizi tok hissettiren ve iştahımızı kontrol eden bazı beyin hücrelerini
(tanyositler olarak adlandırılır) uyarır. Kayısılar metabolizmayı da
hızlandırarak kilo vermenize neden olabilir.
Kemik sağlığını geliştirir
Kayısılar aynı zamanda kemik gelişimi ve sağlığı için önemli
olan kalsiyum bakımından da zengindir. Daha da önemlisi, potasyum da uygun
emilim ve kalsiyum dağılımı için önemlidir. Ve kayısılar da potasyum açısından
zengindir. Çalışmalar kayısıların ayrıca menopoz sonrasında kadınlarda kemik
kaybını ve hatta kemik metabolizmasını değiştirdiğini göstermektedir.