Kabakgiller ailesinde yer alır. Anavatanı Asya kıtasıdır.
İlkbaharda gelişmeye başlar ve dalları yerde sürünerek ufacık sarı çiçekler
açar. Kavun, olgunlaşmadan da tüketilebilmektedir. Olgunlaşmamış haline ise
kabak ismi verilir. Türkiye'de en fazla yetiştiği yerler Ankara, Diyarbakır,
Balıkesir, Konya ve Manisa'dır.
Yaz aylarının en çok tüketilen ve vazgeçilmez meyvelerinden
birisi olan kavunun faydaları arasında birçok şey sayabiliriz. Kokusu ile
ağzımızı sulandıran kavun, lezzetlinin yanı sıra birçok hastalığa da iyi geliyor.
Kavun, en çok tükettiğimiz meyveler arasında yer alır.
Kokusu ile bizleri büyüleyen bu meyve yaz aylarının vazgeçilmezidir.
Marketlerde, manavlarda ve pazarda bulabileceğiniz kavunun ayrıca birçok
faydaları da bulunuyor. Ülkemizde üretimi oldukça fazla olan kavun cilt ve saç
sağlığından kanser hastalığı, tansiyon gibi birçok tedavide yer alır. Peki
kavun neye iyi gelir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
Kavunun Faydaları
Folik asit, potasyum, sodyum, magnezyum, demir ve bakır
açısından zengindir,
Kalorisinin büyük bölümünü karbonhidrattan gelir,
Lif oranı düşüktür,
100 gram kavunda yaklaşık 28 kcal kalori bulunmaktadır,
İçerisinde bulundurduğu C vitamini bağışıklık sistemini
arttırır,
Tansiyon düşmesinde etkili bir meyvedir,
Beyine giden oksijen tüketimini yükseltir,
Ritim bozukluğunu engeller,
Strese iyi gelir,
Kavun diyabetik nefropati önler.
A vitamini eksikliğini gidererek Akciğer sağlığını korur.
Adet dönemini düzene sokar.
İçerisinde bulunan lif sayesinde tok tutucu özelliği vardır.
Bu da zayıflamayı kolaylaştırır.
Kavun nikotin eksikliğini giderir ve sigarayı bırakmaya yardımcı
olu
İçerisinde bulunan folat üreme kapasitesini arttırır.
Bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Hazımsızlığı giderir.
Ateş düşürür.
Saç dökülmesini engeller, saçların daha gür ve sağlıklı
uzamasını sağlar.
Egzama sedef gibi cilt hastalıklarını tedavi eder.
Kavun, diş ağrılarını giderir.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Cildin sağlıklı ve parlak bir görünüm elde etmesini sağlar.
Günlük alınması gereken C vitaminin büyük bir kısmını
karşılar.
Şeker hastalarının kavun tüketmesi tavsiye edilmez.
Kavun, mide asidini yükseltir bu sebeple ülser hastalarının
tüketimi tavsiye edilmez.
Kavunun etkili bir antioksidan olmasına rağmen ve özellikle
kavun çekirdeklerinin sindirim sistemi iltihaplarına karşı etkili olduklarını
söyleyen sağlık uzmanları olmasına rağmen, bir kısım sağlık uzmanları kavun ve
kavun çekirdeklerinin sindirim sistemi iltihabı sorunu yaşayan kişilerde
zararlı olduğunu savunmaktadırlar.