Portakal,
Mandalina ve Greyfurt: Bu meyveler kış mevsiminin en belirgin meyveleridir.
Turunçgiller ailesinin fertleridir. Sularındaki antioksidanlarla damarları ve kılcal
damarları güçlendirirler. Bu şekilde kalbin zarar görmesini engellerler.
Vücuttaki ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlarlar. İçerdikleri
folik asit sayesinde öksürüğü azaltırlarken, lifleri sayesinde de kolesterolü
düşürürler. Bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlarlar. Portakal, mandalina
ve greyfurdun içeriğinde bol miktarda A, C ve E vitamini, karbonhidrat,
potasyum, folik asit, bioflavin bulunur.
Özellikle
kışın, grip gibi hastalıklardan korunmak amacıyla tükettiğimiz greyfurtun ne
kadar faydalı olduğuna şaşıracaksınız. Greyfurtun faydalarını okuyun,
sağlığınıza ne kadar iyi geleceğini siz de görün!
Greyfurtu
ikiye böldüğünüzde göreceğiniz lifli taneciklerindeki renge göre besin değeri
de farklılaşıyor. Yarım orta boy greyfurt yaklaşık 50 kalori içeriyor. Günde
yarım greyfurt yerseniz beslenmenizde gerekli olan C vitamini, bazı diyet
liflerini, potasyum, folat ve pantetonik asit gibi vitaminleri de tam sağlamış
olursunuz. Bu açıdan greyfurt tam bir vitamin deposu!
Kırmızımsı ve
pembe renge sahip olan greyfurtlar aşırı derecede A vitamini içeriyor. Yani A
vitaminini sağlamak için sadece havuç yemek, aslında doğru bir yaklaşım
değildir. Eğer siz beslenmenize küçücük bir greyfurtu eklerseniz çok fazla A
vitaminini de sağlamış olursunuz.
Özellikle
kırmızı rengi fazla olan greyfurtlar aynen domateste olan karotenoidlerden,
likopen denilen antioksidanı fazlasıyla barındırır. Bunun dışında, 150’den
fazla bitkisel yararlı kimyasalı içeren greyfurt tam bir ecza dolabıdır
diyebiliriz. Özellikle greyfurt suyunun içindeki lifli taneleri ile birlikte
hazırladığınızda, yüksek miktarda diyet lifi almış olursunuz. Greyfurt
özellikle, çözünür lif olarak bilinen, pektin açısından da zengindir. Pektin,
özellikle kolesterolünüzün düşmesinde yardımcıdır. Araştırmalara göre, düzenli
greyfurt yiyenlerin kan yağları da yükselmiyor.
Aslında en önemlisi
greyfurtun çok çeşitli ve etkili antioksidanları bol miktarda içermesidir.
Greyfurt,
glisemik indeksinin düşük olması, yüksek oranda diyet lifi içermesi, düşük
kalorili oluşu ve kandaki ensülin düzeyini düzenlemesi nedeniyle de kilo vermek
isteyenlerin diyetlerinde mutlaka bulunmalı. Fakat bu kadar yararı bulunan
greyfurt yemenin, riskleri de söz konusudur. Örneğin, fazla miktarlarda
greyfurt suyu içmek kadınlarda göğüs/meme kanseri riskini arttırır. İçerdiği
bazı enzimler sayesinde düzenli ilaç kullananlarda ilacın etkisini bozar.
Özellikle tansiyon ilacı kullananların, greyfurttan uzak durması gereklidir.
Greyfurtun
içerdiği antioksidanların çeşitli hastalıklara karşı koruyucu olduğu, bilimsel çalışmalarla desteklenmiş.
Araştırmalara göre greyfurt kolon ile akciğer kanserinden koruyor, kalp
hastalıklarını önlüyor. Astımda, akciğerin fonksiyonel çalışmasını artırıyor.
Karaciğer enzimlerinin çalışmasında da hızlandırıcı etkisi var.
http://tabiatvesaglik.blogspot.com/search/label/Greyfurtun%20Faydalar%C4%B1
http://tabiatvesaglik.blogspot.com/search/label/Greyfurtun%20Faydalar%C4%B1