GREYFURT / GRAPEFTUiT

Soğuk algınlığına iyi gelir, Sindirimi uyarır, Diş etlerinin kanamasını azaltır, Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır, Mide ve pankreas kanserlerine yakalanma riskini azaltır, Tansiyonu dengeler, İdrar sökücü özelliği vardır. Yağlı yemeklerin ardından içilen greyfurt suyu yediklerinizin ağırlığını giderir. (1 adet Greyfurt=50 kalori)

Portakal, Mandalina ve Greyfurt: Bu meyveler kış mevsiminin en belirgin meyveleridir. Turunçgiller ailesinin fertleridir. Sularındaki antioksidanlarla damarları ve kılcal damarları güçlendirirler. Bu şekilde kalbin zarar görmesini engellerler. Vücuttaki ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlarlar. İçerdikleri folik asit sayesinde öksürüğü azaltırlarken, lifleri sayesinde de kolesterolü düşürürler. Bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlarlar. Portakal, mandalina ve greyfurdun içeriğinde bol miktarda A, C ve E vitamini, karbonhidrat, potasyum, folik asit, bioflavin bulunur.

Özellikle kışın, grip gibi hastalıklardan korunmak amacıyla tükettiğimiz greyfurtun ne kadar faydalı olduğuna şaşıracaksınız. Greyfurtun faydalarını okuyun, sağlığınıza ne kadar iyi geleceğini siz de görün! 

Greyfurtu ikiye böldüğünüzde göreceğiniz lifli taneciklerindeki renge göre besin değeri de farklılaşıyor. Yarım orta boy greyfurt yaklaşık 50 kalori içeriyor. Günde yarım greyfurt yerseniz beslenmenizde gerekli olan C vitamini, bazı diyet liflerini, potasyum, folat ve pantetonik asit gibi vitaminleri de tam sağlamış olursunuz. Bu açıdan greyfurt tam bir vitamin deposu!

Kırmızımsı ve pembe renge sahip olan greyfurtlar aşırı derecede A vitamini içeriyor. Yani A vitaminini sağlamak için sadece havuç yemek, aslında doğru bir yaklaşım değildir. Eğer siz beslenmenize küçücük bir greyfurtu eklerseniz çok fazla A vitaminini de sağlamış olursunuz.
Özellikle kırmızı rengi fazla olan greyfurtlar aynen domateste olan karotenoidlerden, likopen denilen antioksidanı fazlasıyla barındırır. Bunun dışında, 150’den fazla bitkisel yararlı kimyasalı içeren greyfurt tam bir ecza dolabıdır diyebiliriz. Özellikle greyfurt suyunun içindeki lifli taneleri ile birlikte hazırladığınızda, yüksek miktarda diyet lifi almış olursunuz. Greyfurt özellikle, çözünür lif olarak bilinen, pektin açısından da zengindir. Pektin, özellikle kolesterolünüzün düşmesinde yardımcıdır. Araştırmalara göre, düzenli greyfurt yiyenlerin kan yağları da yükselmiyor. 

Aslında en önemlisi greyfurtun çok çeşitli ve etkili antioksidanları bol miktarda içermesidir.
Greyfurt, glisemik indeksinin düşük olması, yüksek oranda diyet lifi içermesi, düşük kalorili oluşu ve kandaki ensülin düzeyini düzenlemesi nedeniyle de kilo vermek isteyenlerin diyetlerinde mutlaka bulunmalı. Fakat bu kadar yararı bulunan greyfurt yemenin, riskleri de söz konusudur. Örneğin, fazla miktarlarda greyfurt suyu içmek kadınlarda göğüs/meme kanseri riskini arttırır. İçerdiği bazı enzimler sayesinde düzenli ilaç kullananlarda ilacın etkisini bozar. Özellikle tansiyon ilacı kullananların, greyfurttan uzak durması gereklidir.

Greyfurtun içerdiği antioksidanların çeşitli hastalıklara karşı koruyucu olduğu,  bilimsel çalışmalarla desteklenmiş. Araştırmalara göre greyfurt kolon ile akciğer kanserinden koruyor, kalp hastalıklarını önlüyor. Astımda, akciğerin fonksiyonel çalışmasını artırıyor. Karaciğer enzimlerinin çalışmasında da hızlandırıcı etkisi var.

http://tabiatvesaglik.blogspot.com/search/label/Greyfurtun%20Faydalar%C4%B1